Skip to main content

Разговаряме с Илияна Стоилова – един от създателите и инструктор в сърф училище Акаша, което е партньор в конкурса ни за детска рисунка „АЗ И МОРСКИЯТ СВЯТ“. С нея разговоряме за всички интересни неща, които стоят зад името  Akasha Surf School. А най-добрите малки художници, които се класират на първите места, през лятото ще могат да вземат първите си уроци по сърф при нашата събеседничка, като част от техните награди.

- Здравейте, Илияна! Защо приехте поканата на BRITANICA да бъдете партньори в конкурса „Аз и морският свят“?

Конкурсът за детска рисунка „Аз и морският свят“ дава стимул на най-малките да обърнат въображението и мисленето си към морето, чистотата му и живите организми в него. Кара ги да се замислят за живота в морето, да са креативни, да поставят себе си сред морските обитатели и чрез въображението си да опознаят морския свят. Творческият подход в опознаването на морето отговаря напълно на мисията, която сърф училище „Акаша“ носи – да популяризира морската култура в България. Детският конкурс е начин да насочи вниманието на подрастващите към морската среда, която ни заобикаля.

- Как темата за опазването на морето се съчетава с вашата работа?

- Когато децата се обучават на водни спортове, те са напълно потопени в морската среда, интересуват се от живота в нея и природните елементи, които е необходимо да започнат да разбират, за да достигнат до успех в обучението по сърф. Това неминуемо ги кара да чувстват морето по-близко, кара ги да го опознаят. Така изграждат постепенно отношение към тази по-непозната среда, което води до привързаност и внимание. По време на обученията ни по водни спортове, правим различни активности за децата, свързани с опазване на околната среда - прожекции на филми, акции като почистване на плажа, работилници за рисуване по темата, дискусии и други. Опитваме се по най-естествения начин по време на обученията си да насочим вниманието на децата към опазването на морето и важността, което то има за нашето бъдеще.

- Работата ви с деца и по друг начин е свързана с подкрепата, която давате – например имате уроци за деца със специални потребности, разкажете ни за тях.

- Да, в сърф училище Акаша вече 7 години преподаваме адаптирани морски спортове и на деца със специални нужди. Имаме дългогодишни ученици, посрещаме групи и организираме летни лагери за деца със специални нужди. Също така, съвместно с организации във Варна, организираме безплатни еднодневни събития “Yes,СърФ“, които да популяризират морето, сърфа и водните спортове като достъпни за всички деца.

- Защо контактът с морето е от полза за децата със специални потребности?

- Морската среда и водните спортове са средство за подобряване на физическото и емоционалното здраве на хората със специални нужди. Непосредственият досег с морската среда, с плажа и слънцето имат доказано позитивно влияние. Усмивките на децата и техните семейства, които виждаме по време на заниманията, и увереността, с която на следващия ден отново влизат във водата, са едни от най-удовлетворяващите в работата ни. Тези деца разбират, че и те също могат да се справят в морето, да научат нещо ново, доверяват ни се, изгражда се връзка между инструктора, семейството и детето.

- Как правите сърфът и другите водни спортове достъпни за тази група деца?

- Спецификата на увреждането на всяко дете е това, с което се съобразяваме. Често подхождаме креативно към адаптирането на заниманието, така че да бъде подходящо за детето. Често децата имат нужда от повече време да се адаптират към плажа и морето. Отначало сме на плиткото, постепенно увеличаваме предизвикателството и стъпка по стъпка надграждаме. Влизаме на по-дълбоко, пускаме се по вълни, караме адаптиран уиндсърф на по-силен вятър и т.н.

Често родителите не вярват, че децата са способни да се справят с тези предизвикателства, но след заниманията виждат, че всъщност нещата са възможни и че всичко това дава на детето много по-голяма увереност. Така че доверието им пораства още повече. Нашата роля е да намерим най-подходящия начин за едно дете с увреждане да се забавлява и учи във водната среда. Преди няколко години създадохме адаптиран уиндсърф и SUP за деца с двигателни увреждания, с който работим по време на всички занимания – лагери, събития и т.н. Работим върху прототипи и за следващи бройки, така че да бъде максимално удобен за използване.

- Как бихте вдъхновили децата, за да сътворят своята картина за конкурса "Аз и морският свят"? Какво ще ги посъветвате да нарисуват или с каква емоция?

Един от моментите, които на мен ми носи истинско вдъхновение и е един от най-запомнящите се в живота ми, е преживяването ми със стадо делфини във водите около Несебър. Влизах на тренировка навътре в морето, когато се появиха шест делфина афала. Прекараха 40 минути, карайки с мен и скачайки на вълните, перчейки се колко са бързи и ловки. Почувствах се истинска част от тяхното стадо, почувствах, че те не са част от този свят, почувствах една магия!
Важно е деца да разберат, че природата и морето е една истинска магия обвита в материя! Нека потърсят любопитни факти за някои от морските видове, да си спомнят за най-веселия момент от лятната ваканция на морето, да поговорят с родителите си защо е важно да пазим морето. Ако имат възможност да отидат до някой водоем, ще открият вдъхновение на много места. Нека просто да затворят очи, да се „гмурнат в дълбокото“ и да си пофантазират как си се представят там, какъв живот биха живели тогава, какво е да живееш живота на един делфин или какво би било да имат такъв приятел!

- Ако бяхте дете между 5 и 9-годишна възраст и можехте да участвате в нашия конкурс, какво бихте нарисували вие самата?

- Може отдавна да не съм на 9, но все още се чувствам като дете всеки път, когато вляза в морето. Бих нарисувала подводния свят, обичам много животните в морето, възхитена съм от разнообразието в тяхното устройство, което имат заради водната среда. Бих се изобразила като вид морско същество, което живее в подводния свят, бих си измислила фантастично устройство на тялото, таланти, които да притежавам и които да ми помогат за оцеляване. И всички същества в моята рисунка ще летят във водната среда!Сърф училище Акаша е едно от малкото места на българското Черноморие, където всеки можеда почерпите от опита и знанията на професионални спортисти в уиндсърфа и ветроходството. Oсновано е от бившите олимпийски и национални състезатели по уиндсърф – Йоан Колев и Илияна Стоилова. Сърф училище Акаша се стреми да предава и популяризира морската култура в България чрез активната си спортна и социална дейност. Училището запознава всеки с богатството на черноморската среда, чрез активната си преподавателска дейност, инициативи за чистотата на плажовете, представя позитивите за психическото и физическото здраве за хората със специални нужди, работи активно в посока създаване на информационни кампании за безопасност в морето.

С помощта на нашите приятели от Акаша можете да се докоснете до разнообразие от водни спортове – сърф, уиндсърф, кайтсърф, Stand up paddle, SUP йога, скимборд, бодиборд и други. Това са спортове, които доближат всеки до същността на природата и нейните елементи.

* * *

Очакваме детските рисунки за конкурса "АЗ И МОРСКИЯТ СВЯТ" до 1 ноември. Всички условия за участие можете да видите в сайта: https://morski-svyat.britanica-edu.org/