Skip to main content

Подготвянето за кандидатстване и в последствие на заминаване тежък период за цялото семейство. Всеки зрелостниците са залети от вълна от противоречиви емоции: от една страна, те нямат търпение да изследват нови територии. От друга, за много от тях това е първият път, когато живеят самостоятелно и трябва да се грижат за себе си. За тези, които са се насочили към чуждестранна държава, този преход е още по-стресиращ, защото не знаят какво ще очакват на новото място. Тук идва ролята на вас, родителите. Можете да покажете подкрепа като ги изслушате и изготвите план с техники за „оцеляване“ в новата среда. Освен това, можете да предадете своя опит със съвети за предпазване от кражби, както и няколко кулинарни урока. Със съветите на BRITANICA, ще преминете този период още по-сплотени като семейство.

Помогнете на зрелостника да се пребори със своята несигурността

Следването в чужбина е вълнуваща, но и плашеща перспектива за бъдещия студент. Често той изпитва съмнения в това дали ще успее да се справи с живота в чужбина. От своя страна, вие, като родители се тревожите дали вашият син или дъщеря ще успее да свикне с новото място. Само че вашето притеснениe може още повече да разстрои бъдещия студент и да го накара да се опасява, че не е готов да направи тази крачка. Можете да покажете подкрепа, като изслушате неговите опасения и заедно изготвите „тактики за оцеляване“. Избягвайте да давате дълги наставления, а опитайте да превърнете разговорите в дискусия. По време на разговора дайте шанс на младежа да изрази мнението си и сам да избере стратегия за решаване на всеки проблем. Ако покажете на младия човек, че вярвате в него, той сам ще започне да вярва в себе си.

 

 

Изгответе финансов план

За много студенти това е първият път, когато те живеят самостоятелно. Това е момент, когато те трябва да се научат да се придържат към седмичен или месечен бюджет. Затова е добре предварително да изготвите финансов план, като вземете предвид стандарта на живот и нуждите на младежа. Някои студенти изпитват затруднения в това да планират бюджета си така, че да покрие всички необходимости. Можете да ги улесните като им превеждате пари на по-малки количества няколко пъти месечно, вместо всичко накуп. При пресмятане на бюджета се опитайте да предвидите малка сума за непланирани разходи.

Инструктирайте младежа как да се предпази от кражба

Според проучване на StaffsUnion, близо една трета от студентите стават жертва на престъпление, най-често на кражба. Общежития и кампуси често привличат крадци, така че е добре да предупредите бъдещият студент как да се предпази. Добре е студентът да не държи много пари в брой в стаята си: повечето стаи в общежития са защитени със стандартна ключалка и не е невъзможно тя да бъде разбита.
Когато излиза навън, е добре младежът да избягва да носи със себе си ценни бижута или голяма сума пари в брой, а по възможност да плаща по банков път. Ако телефонът му позволява, предложете му да инсталира апликация за проследяване.

Изгответе план как да поддържате контакт

Фактът, че сте физически раздалечени, не означава, че ще бъдете емоционално дистанцирани. Новите технологии позволяват да поддържате контакт дори и на на големи разстояния. Преди младежът да замине е добре да обсъдите кои платформи предпочитате да използвате и колко често ще поддържате контакт. Можете да изготвите програма на разговорите, особено ако студентът учи в страна с различна часова зона, като опитате заедно да достигнете до съгласие за дни и часове, които са удобни за всички. Позволете на младежа да поеме инициативата в започването на разговори – така той ще почувства, че вие му имате доверие и му давате необходимата независимост.

 

 

Предайте няколко кулинарни урока

Много млади хора не са свикнали да готвят редовно и изпитват трудности да се грижат за своето изхранване. Често студентите нямат време да си приготвят ястие и вместо това се насочват към полуфабрикати и бързо хранене. Само че студентите са подложени на интензивно умствено натоварване, и за да могат да го понесат, трябва да се насочат към храни, които подобряват мозъчната активност като риба, бадеми, плодове и зеленчуци. Ще им помогнете да свикнат по-лесно, ако им покажете как да приготвят няколко рецепти, които не отнемат много време и усилия. Опитайте да представите готвенето не като задължение, а като творческо и дори социално занимание – много студенти се сприятеляват със своите съквартиранти като готвят заедно през почивните дни.

Избягвайте изрази като „Студентските години са най-сладки“

Следването е много натоварващо за чуждестранните студенти, особено първия семестър. В началото на първата година, много от тях имат трудности да се свикнат с езика, а да свикнат с климата и с новия град и с това да са далеч от семейство и приятели. Освен това, материалът и преподаването са много по-различни от тези в родината и студентите може да се изпитват академични затруднения. Ако те отидат там с идеята, че преходът ще мине безметежно, могат да останат разочаровани от преживяването. Вместо това се опитайте да обясните, че ще срещнат много радости, но и много трудности. Целта на следването е не да изпитат пълно щастие, а да се изградят като личности и да положат основите на удовлетворяваща кариера.

Не забравяйте да почетете всеки повод за празник

Не позволявайте предстоящата раздяла да помрачи последните месеци, прекарани заедно. Създайте позитивни спомени със семейни празненства и споделени моменти. Дайте шанс на зрелостника да се наслади на последните дни в дома си, преди да замине. Така, в неговото съзнание домът ще бъде свързан със светли спомени и ще очаква с нетърпение да се прибере вкъщи.

Кандидатстването в чужбина е труден период както за бъдещите студенти, така и за техните родители. Много родители се чувстват притеснени за процеса на кандидатстването и заминаването. Ние в BRITANICA Advisers осъзнаваме това и даваме необходимата подкрепа и на младежи и на възрастните. Освен че даваме подкрепа за кандидатстването, ние сме готови да отговорим на въпроси за настаняването и сигурността. Преди заминаването, ние каним нашите кандидати на Pre-departure Meeting, където им даваме ценни съвети за живота и настаняването в съответната държава. Ако имате някакви въпроси за процеса на кандидатстване, можете да си уговорите лична консултация с нашите академични консултанти на email: denitsa.moralieva@britanica-edu.org или на телефон 02/466 6555. С Advisers, ученето в чужбина става лесно и достъпно за всички.

Полезни ресурси:

Още инструкции за безопасност можете да откриете на страниците на Complete University Guide и Nus.org.

BBC Good Food предлагат страници с лесни рецепти и „инструкции за оцеляване“ за студенти, които не отнемат време и включват здравословни материали. Подобни рецепти можете да откриете на Taste.com.