Skip to main content

От кандидат, запалил бюро, за да впечатли своя събеседник, до интервюиращ, който посреща зрелостници легнал на земята – историите за интервю за прием в университет винаги успяват да изненадат. Но колкото и страховита да ви изглежда предстоящата среща – не се притеснявайте. Университетите организират интервюта, за да се запознаят с вас и да преценят дали вие ще успеете да се впишете в живота на кампуса. Представяме ви 4 стъпки, с които да направите отлично впечатление и да покажете, че вие сте техния идеален кандидат.

1) Помислете кои качества да изведете на преден план

Университетите организират интервю, за да преценят дали притежавате личностните качества, които ще ви превърнат в успешни професионалисти в желаната сфера. Търсените характеристики варират спрямо специалността, която кандидатствате: например, за да успеете в бизнес и мениджмънт ви трябват лидерски умения, стратегическо мислене и  умение за формиране на междуличностни връзки (interpersonal intelligence). Ако кандидатствате медицина, е добре да покажете емпатия, добри умения за комуникация и работа в екип.

След като си изясните какви качества се търсят, помислете за истории от вашия живот, които ще ви представят в желаната светлина. Най-добре е да дадете примери, свързани с досегашните ви академични постижения и извънкласни дейности.

2) Подгответе се за различни типове въпроси

Няма как да знаете предварително за какво ще ви питат по време на самото интервю. Въпреки това, можете да разгледате някои популярни въпроси и да си помислите как бихте могли да отговорите. Можете да очаквате въпроси от следните категории:

  • Въпроси за специалността

Всяко учебно заведение търси студенти, които имат изявен интерес към специалността и са готови да полагат допълнителни усилия. Затова и голяма част от въпросите вероятно ще бъдат фокусирани около вашия интерес към желаната сфера. За да се подготвите, обмислете какво прави предмета специален за вас и защо мислите, че ще бъдете успешни в тази сфера. Ако можете, формулирайте отговора си като кратка история.

Освен това, помислете дали има клон от предмета, който ви е особено интересен, и в коя насока бихте искали да се развиете. Така показвате, че сте запознати с различните области, и имате дългосрочни кариерни планове. На на последно място, проучете какви са последните развития в съответната сферата – има голяма вероятност университетът да реши да тества дали сте добре информирани. Примерни въпроси:

√  Why did you choose this subject?
√  What topics in the subject interest you the most?
√  Have you heard about...? Could you share some thoughts?

  • Въпроси за университета

За университетите е важно да избере студенти, които могат да се впишат в средата и да станат дейни участници в различните университетски активности. За да покажете, че вие сте подходящ кандидат, проучете какви дейности се случват в университета. Обърнете внимание на извънкласни дейности, клубове и общества и помислете къде и как бихте могли да дадете своя принос. Можете да се позовете на вашите хобита, интереси, и досегашни извънкласни изяви. Примерни въпроси:

√  Why should we offer you a place?
√  What can you bring to this school?

  • Въпроси, които тестват вашето мислене

Освен стандартните въпроси, можете да очаквате и такива, които привидно нямат връзка с кандидатурата ви или със специалността. Тяхната цел е да покаже вашия мисловен процес. При подобен въпрос не се опитвайте да откриете „правилния“ отговор. Вместо това, бъдете себе си и не се страхувайте да покажете оригиналност и творческо мислене. Примерни въпроси:

√  What would you do if you had a million dollars?
√  What invention would the world be better off without, and why?
√  What do you think the world would be like in year 2020?
√  What are you reading at the moment?

Честа грешка, която много кандидати правят, е да научават своите отговори. Само че ако вашите отговори звучат заучено, университетът може да реши, че вие не сте напълно искрени. Идеята на интервюто е да бъде разговор, а не изпит. За да избегнете това, винаги говорете с естествена интонация, и вкарвайте паузи в своята реч.

3) Разказвайте истории с техниката STAR

Много от въпросите на интервюто ще ви насочат да илюстрирате вашите качества и умения чрез примери от вашия живот. За да ангажирате слушателя си, трябва да намерите идеалния баланс между детайлност и яснота – ако разказвате твърде пестеливо, можете да останете неразбрани. Ако включите прекалено много детайли, рискувате да объркате или да отегчите своя събеседник. За да бъде разказът ви ясен и изчерпателен, ви съветваме да структурирате историята чрез техниката S.T.A.R(Situation, Task, Action, Result):

  • Situation:

Започнете своя разказ с кратък очерк на ситуацията. За да въведете слушателя в историята, опитайте да покриете основните въпроси:

√  When and where did the action take place?
√  What was the purpose of the action?
√  Who was involved?

  • Task:

След това опишете пред какво предизвикателство сте били изправени. Подчертайте какви трудности сте срещнали и какво прави това изпитание толкова важно за вас. Помислете какви умения е трябвало да приложите и как те са свързани с желаната специалност.

  • Action:

Разкажете как сте отговорили на предизвикателството. Обяснете защо сте избрали да действате по този начин. Фокусирайте се основно върху това какво сте направили вие - дори и задачата да е било групова, акцентирайте върху вашия принос.

  • Result:

Опишете развръзката на историята, кои качества сте развили и какви уроци сте научили. Можете да завършите, като споменете как това предизвикателство е променило начина ви на мислене – и как смятате да подходите към подобни изпитания в бъдеще.

4) Ако интервюто е по Skype тествайте техническите детайли

Интервютата по Skype са честа практика на университетите – те им позволяват да се запознаят с чуждестранните кандидати без да ги задължават да идват на място. Въпреки това, резултатът е не по-малко решаващ за вашата кандидатура – и е също толкова ключово за вас да направите добро впечатление.

Освен да се подготвите за интервюто, трябва да бъдете сигурни, че всички технически детайли са изправни. Многократно тествайте камерата, микрофона и слушалките си – трябва да сте сигурни, че интервюиращите ще могат да разбират какво казвате. Експериментрайте с няколко ъгъла на камерата, докато открие този, който ви представя най-добре. След като сте готови, огледайте стаята – помещението, което ви заобикаля, казва почти толкова за вас, колкото вашите отговори. Изберете фон, който изглежда добре и ви представя в добра светлина – например лавица с книги или красива картина.

По време на интервюто много кандидати се притесняват и забравят да гледат камерата. Само че по този начин те отбягват зрителен контакт с интервюиращия, и това може да бъде сметнато за проява на неучтивост. За да избегнете това, можете да си напишете на лист или на sticky note, което да ви напомня да не измествате поглед от камерата.

Интервюто е вашият шанс да спечелите място в желаното учебно заведение. Именно затова в BRITANICA Advisers правим всичко възможно да ви подготвим максимално добре за предстоящото предизвикателство. След като датата е обявена, ние ви даваме списък с примерни въпроси, върху които да се упражнявате, както и практически съвети, съобразени с това дали интервюто е на живо или по Skype. С Advisers, вие сте подготвени за всяка стъпка от кандидатурата.

Прочетете още

Свързани публикации