Skip to main content

Крайният срок за кандидатстване във Великобритания и специалности Numerus Fixus в Холандия – 15 януари – наближава. За тези, които все още не са започнали своята кандидатура, BRITANICA Advisers ви даваме примерен план как да организирате своите задачи така, че да извлечете максимума от оставащото време.

1) Изберете специалност

Изберете специалността, която да изучавате. Това ще ви мотивира и ще ви даде ясна точка, в която да насочите своите усилия.

Как съдействаме ние:
Предлагаме ви безплатен кариерен тест.

2 ) Свържете се с преподавател с молба за препоръка

Британските университет изискват една препоръка, а холандските университети – две. Насочете се към преподавател по предмет, свързан със специалността, който има наблюдения над вашите качества и умения. Препоръчваме ви се свържете с избрания преподавател (или преподаватели) възможно най-скоро, за да сте сигурни, че ще получите силна препоръка навреме. В случай, че документът ви няма да бъде написан на английски, трябва да предвидите и срок от една седмица за превод.

Как съдействаме ние:
Даваме ви списък с помощни въпроси, които ще помогнат на преподавателя да ви представи възможно най-добре.

3) Вземете под внимание какъв е вашият успех в училище

Различните университети имат различни критерии за академичен успех: някои приемат кандидати с диплома над 4.00, други - над 5.00, а най-престижните учебни заведения изискват отлични оценки.

В повечето специалности, университетите се фокусират и върху успеха по предмети, ключови за специалността – например, ако се целите към Computer Science, можете да получите оферта дори и с ниски оценки по литература, стига да покажете добър успех по математика и физика. Но дори и да нямате само отлични оценки, това не е повод за отчаяние. Някои университети предлагат възможността да държите допълнителен Admission Test,  където да докажете, че владеете материала.

4) Уверете се, че нивото ви на английски покрива изискванията на университета

За да кандидатствате в повечето британски или холандски университи, трябва да покриете нивото С1: тоест, сертификат САЕ на Cambridge или минимална оценка 6.5 на IELTS. Въпреки това, в някои специалности можете да срещнете допълнителни изисквания: Специалности като медии и комуникации, журналистика или PR може да са изключително стриктни за вашата оценка на компонента Writing, а специалности като право или туризъм и хотелиерство – за Speaking и Listening. От тази гледна точка, трябва да планирате не само как да достигнете C1, а как да изпълните конкретните изисквания на съответния университет.

Ако кандидатствате във Великобритания и прецените, че няма да можете да вземете САЕ или IELTS с желаната оценка, не е необходимо да изпращате своя сертификат на 15 януари. Можете да държите изпита през ранната пролет и да изпратите резултата след като получите своята Conditional Offer. Ако мислите, че няма да успеете да достигнете до С1 до няколко месеца, можете да обмислите варианта Foundation Year: да прекарате една година в страната, за да усвоите езика.

Как съдействаме ние:
На базата на конкретното ви ниво по английски и оставащото ви време, ние ви насочваме по следните точки:

  • Към кой изпит да се насочите?
  • Какъв курс да държите?
  • Кога е крайният срок да предадете своя сертификат?

5) Изберете университет и започнете да пишете своето мотивационно писмо

Като следваща стъпка ви препоръчваме да задвижите два важни процеса паралелно: да изберете университет и да започнете да пишете своето мотивационно писмо. Така, докато  четете описанията на специалността в страницата на всеки университет, ще разберете какви характеристики се ценят в съответната сфера. Това ще ви насочи кои свои качества да изведете на преден план във вашето мотивационнно писмо. След като напишете своето мотивационно писмо, ви препоръчваме някой от вашите преподаватели да го провери за граматически и стилистични грешки.

Как съдействаме ние:
Избор на университет: Предлагаме ви списък с университети, които са доказани във вашата желана сфера и отговарят на вашите нужди.
Мотивационното писмо: Получавате покана за семинар за писане на мотивационно писмо. След като сте готови с първата чернова, преподавател на BRITANICA редактира текста и ви дава предложения как да подобрите неговата структура.

6) Превод и легализация

Докато вашето мотивационно писмо се проверява от преподавател, вие сте свободни да се погрижите всички ваши документи да бъдат преведени и легализирани. Пакетът от документи включва:

  • Академична справка с оценките ви от 9 до 11 клас включително (за дванайсетокласници) или диплома за завършено средно образование (за завършилите).
  • Грамоти от конкурси, състезания и участия в извънкласни дейности.
  • Подготовката и преводът на документите може да отнеме от две седмици до месец. Препоръчваме ви да задвижите процеса най-късно в началото на декември.

Как съдействаме ние:
Правим списък на всички необходими документи и поставяме конкретни срокове кога трябва да подготвите всеки един от тях. Когато получите своята академична справка и препоръките (една за Великобритания и две за Холандия), ние уреждаме те да бъдат преведени. Когато пакетът от документи е готов, ние ги качваме на платформата на UCAS или Studielink.

7) Регистрирайте се в портала за кандидатстване

Когато съберете всичко необходимо, вие сте готови да се регистрирате в електронния портал, от където можете да изпратите своята кандидатура:

  • За Великобритания: UCAS
  • За Холандия: Studielink

След като изпратите своята кандидатура в UCAS, ще получите email с банкова сметка, по която трябва да преведете UCAS таксата: £13 за един избор и £24 за няколко.

Как съдействаме ние:
Регистрираме ви в UCAS или в Studielink, и правим превода за таксата за UCAS.

Ако графикът за подготовката на вашата кандидатура ви се струва натоварен, вие можете да се обърнете към BRITANICA Advisers. Ние сме запознати с всяка стъпка от процеса на подготовка и можем да подготвим за вас плана, който в най-голяма степен отговаря на вашите конкретни нужди. Дори и когато времето ви притиска, BRITANICA  Advisers ще ви позволи да извлечете максимума, и да подготвите успешна кандидатура.