Skip to main content

Коледа е времето, в което сме с най-близките си и без угризение обръщаме гръб за всички грижи и задължения. Има обаче неща от ежедневието ни, които, макар и част от рутината, могат да бъдат безкрайно забавни и така да намерят място в нашата ваканция. Например, ако учите английски език, можете да правите малки забавни нещица, които да ви помогнат да поддържате нивото си. Ето някои от нашите идеи:

1. Подарете усмивка - предстои ви да надписвате коледни картички? Да, те никога не излизат от мода. Направете го на английски. Така ще упражните писането си и ще можете да се разтърсите за интересни фрази, с които да „оцветите“ настроението на картичките ви. Помнете, че оригиналността и топлотата са в основата на всяка картичка, която ще докосне получателя. Бъдете креативни!

2. Language café  - знаете ги – места за срещи за хора, които искат да общуват на чужди езици. Освен, че може да намерите нови местенца в града, в който живеете, ще се запознаете и с куп нови хора. Ще чуете и различни акценти, изрази и словосъчетания, което неминуемо ще обогати знанията ви. Ще упражните в действие наученото и ще намерите повод да се пошегувате на английски – а какво по-голямо доказателство, че напредвате с езика?

3. Разходете се в града – повечето големи градове предлагат Free Тours на английски. Да, да, знаем, че познавате града си, но сме сигурни, че не знаете много от историите зад емблематични места. Тази година времето е доста слънчево, така че явно няма да можем да правим снежни човеци, но пък ще можем да се разходим и да упражним слушането на английски.

4. Разкажете коледна история – на дете, на приятел, на близък – всеки обича коледните истории и е готов да слуша, ако има кой да му разкаже. Ако имате приятел чужденец – опитайте се да му разкажете за някоя от нашите традиции – често подобни опити водят до много смешни ситуации и изобретателност при изразяването. Разказвайки се замисляме за произхода и причината на обичай, който сме приемали за даденост.

5. Гледайте новогодишната програма на BBC. Нова година – онзи легендарен ден, на който всички трябва да се забавляваме. За тези от вас, които не са издържали на социалното напрежение да намерят перфектното парти и са решили да си останат вкъщи – защо не пробвате да гледате новогодишната програма на BBC например, или някоя друга англоезична телевизия, която харесвате. Сигурни сме, че ще видите нещо наистина различно от онова, на което сме свикнали.


6. Играйте на семейни или бордови игри на английски – от такива, които не изискват никакви материали като „Истината или се осмеляваш“ или асоциации, през всякакъв тип игри като Dixit, които могат да се играят на всеки език. Ако вече сте истинкси майстор и дори английският не прави играта достатъчно предизвикателна - усложнете правилата като зададете тема на асоциациите – например филмови заглавия, песни, изречения, истории и т.н.

7. Наименовайте предметите вкъщи – нали знаете, както в „100 години самота“. Само че по-коледно, някак. Украсете бележките, за да ви носят настроение. Ако вече сте овладели до съвършенство тази лексика – направете си проучване за идиоми – те са много популярни на английски и са солта на езика. Например сложете бележка 'break a leg' на крачето на масата – това е пожелание за успех, а не ужасно предзнаменование. 'Cut a rug' значи да танцуваш вихрено – сложете бележката в крайчето на килима. Има десетки подобни идиоми, намерете ги сами. Вдъхновете се от това прекрасно коледно видео:


Сигурни сме, че има и още десетки начини да упражнявате езика през ваканцията. Ако се сетите за такъв и решите да го споделите със света – включете хаштаг #lovetoXmas, за да разберем и ние!