Skip to main content

Преходът между гимназията и университета е голям скок, който затруднява не един зрелостник. Докато в гимназията всички са учили по стандартизирана програма, изведнъж от младежа се очаква да направи решителен избор за специалност, който предопределя траекторията на бъдещата му кариера. Освен това, следването във висше учебно заведение е голяма инвестиция на време и ресурси, особено за тези, насочили се към чуждестранен университет. Затова, много бъдещи студенти се чувстват подложени на огромно напрежение да направят правилния избор, който да им донесе както добри професионални перспективи, така и удовлетворение. За щастие, това решение няма да бъде трудно, ако вземете предвид своите интереси, силни и слаби страни и предпочитан модел на учене. Ако направите задълбочено проучване и разгледате опциите си безпристрастно, вие сте на прав път към идеалната специалност.

1) Направете списък с предмети, които харесвате

Има ли предмет в училище, който очаквате с нетърпение? Или тема, която силно ви вълнува? Преди да вземете решение какво да учите, трябва да вземете предвид вашите интереси. В университета ще прекарате три или четири години в изучаване на този предмет, като ще трябва да отделяте по 35 часа седмично за подготовка. Следването ще ви бъде по-лесно и по-приятно, ако сте истински отдадени на това, което учите. Ако не можете да се спрете на специалност от един предмет ("Single subject"), някои университети предлагат възможност за двойна специалност от типа Joint course (където учите два предмета с равна тежест) и Major/Minor course (учите главен предмет с тежест 75% и второстепенен предмет с тежест 25%). 

Много често зрелостници биват насърчавани да изберат търсени професии като компютърни науки, бизнес или финанси, което би им гарантирало сигурна работа. Само че при разглеждане на кандидатури, работодатели гледат комплекс от фактори отвъд изучаваната специалност. За да започнете работа на добра позиция, трябва представите силна диплома и виден ентусиазъм за индустрията, в която ще работите. В такъв случай, би било по-лесно да откриете работа, ако имате високи постижения и голяма мотивация в непрактична специалност, отколкото ако сте с посредствени резултати и немотивирани за работа на „сигурна“ професия.

2) Помислете кои са вашите силни страни

Преди да направите решителния избор, трябва да помислите за това по кои предмети сте най-силни. Силните университети отдават голяма важност на дипломата, и няма да можете да влезете в желаната специалност, ако не можете да демонстрирате отлични оценки. Ако се затруднявате да откриете силните си страни, можете да се допитате до близки до вас, като родители, приятели или учители. За да направите обективен избор, можете да ги помолите да направят разбор и на вашите слаби страни. Отговорът може да не бъде особено приятен, но опитайте да не го приемате лично – колкото по-обективна оценка получите, толкова по-голям шанс има да откриете специалност, която ви пасва. 

Ако изпитвате трудности в това упражнение, можете да се допитате до StrengthsFinder. Бизнес консултантът Маркъс Бъкингам и психологът Доналд О. Клифтън са извели 34 профили умения спрямо способностите на всеки човек. Ако опознаете добре своите качества, можете да се насочите към сферата, която ще ви позволи да реализирате своя пълен потенциал. Описания на различните профили можете да откриете на тази страница.  

3) Направете SWOT анализ

Ако се колебаете между няколко варианта, можете да направите SWOT анализ на всеки от тях. Тази техника се използва в изготвяне на стратегии в различни сфери като бизнес, маркетинг и връзки с обществеността. SWOT анализ включва четири секции: Strengths, Weaknesses, Opportunities и Threats. SWOT е толкова успешен, защото ще ви позволи да направите задълбочен анализ не просто на плюсовете и минусите на всеки избор (Strengths и Weaknesses), но и взема предвид влиянието на външни фактори като икономически промени, технологични нововъведения и поведението на конкурентите (Opportunities и Threats).

 Strengths  Weaknesses

Тук трябва да запишете какви са  плюсовете на избраната  специалност. Насочващи  въпроси:

 • Какви интересни неща ще научите, докато следвате тази специалност?
 • Ще бъдете ли в група с хора със сходни интереси?
 • Как наученото по време на тази специалност ще ви разграничи от конкуренцията?
 • Какви личностни качества ще развиете?

 Помислете какви са негативите страни на  това да учите тази специалност. Насочващи  въпроси:

 • Ще можете ли да понесете натоварването на тази специалност?
 • Ще можете ли да завършите с необходимия резултат?
 • Ще можете ли да запазите мотивацията си, дори и когато сте заобиколени от по-атрактивни забавления?
 • Ще имате ли достатъчно време, което да отделите на своите хобита или социален живот?
 • Има ли достатъчно възможности за кариерно развитие?
 Opportunities  Threats

Помислете за възможностите, които ще се отворят пред вас при различните кариери. Насочващи въпроси:

 • Какви са възможните промени на пазара на труда? Какви нови работни места ще се отворят?
 • Има ли нов технологична тенденция, която може да ви даде интересна възможност за развитие?
 • Има ли компания, или професионална ниша, която работи в сферата, която ви интересува?

Помислете за външни фактори, които биха могли да се изпречат на похода ви към мечтаната кариера.

 • Какви трудности ще срещнете?
 • Ако сте се насочили към конкретна ниша: какви са вашите конкуренти на пазара?
 • Ако желаете да работите в компания, която предлага конкретен продукт или услуга: какви са шансовете аудиторията да намалее?
 • Има ли шанс в близко бъдеще вашата работа да бъде вършена от компютър?

 

4) Проучете типовете програми на обучение

Различните държави предлагат различни типове специалности. Във Великобритания,  бакалавърските степени траят три или четири години, но има възможност и за двугодишна квалификация като Diploma of Higher Education, Foundation Degree или Higher National Diploma. Можете да изберете специалност, който дава третата година за стаж по специалността, или програма тип сандвич, където прекарвате една година в университет в друг град или държава.

В Холандия, можете да изберете между два типа университети: изследователски или приложни науки, в зависимост от това дали искате да се развивате академично или професионално. Бакалавърска специалност в изследователски университет трае три години, а в университет тип приложни науки – четири. Освен това имате възможност да запишете двугодишна квалификация Associate degree. Диплома за професионална квалификация с която може да се продължи трета година в университет и да се придобие бакалавърска степен.Докато съдържанието на предметите при изследователските университети е подобно в различните учебни заведения, университети от типа приложни науки имат свобода сами да определят кои предмети да включат в програмата си. Ако сте се насочили към университети от втория тип, не забравяйте да проучите добре програмата на желаното учебно заведение.

5) Помислете в каква среда учите най-добре

Програмата на различните специалности е съставена по различни начини. Някои предмети ще ви викат на лекции и семинари всеки ден, докато при други ще имате повече възможност за самостоятелна работа. Преди да вземете решението, е добре да помислите как учите най-добре: в група от хора или самостоятелно. Екстровертен тип личности биха се чувствали по-добре в курс, където са заобиколени от състуденти. Добри възможности за тях са предмети като медицина, стоматология и инженерни науки, където голяма порция от материала се преподава на лекции и семинари. 
От друга страна, хората с интровертна персоналност могат да се насочат към специалности, които включват интензивна самостоятелна подготовка като английска литература, история, антропология, философия и политология. Преди да направите своя избор, е добре да помислите в какъв тип среда отговаря на вашите конкретни нужди. 

6) Проучете програмата на различните специалности

Когато избирате специалност, трябва да помислите дали бихте желали да придобиете широки познания по различни предмети, или предпочитате да получите тясна специализация. Различните университети предлагат една и съща специалност, но всяко заведение само определя какви предмети да включи в програмата си. Преди да направите финалния избор, прочетете програмата на всяка специалност, изберете тази, която отговаря на вашата цел.

7) Пробвайте няколко онлайн курса

Можете да гледате лекции на онлайн курсове в сайтове като Coursera, EdX или Open Culture, както и в профилите на университети като MIT, Станфорд и Йейл в YouTube. Ако не сте сигурни, че избраната специалност е подходяща за вас, можете да гледате лекции на няколко курса, за да видите дали преподаваният материал ще ви заинтригува.

Ако след всичките съвети все още се колебаете между няколко специалности, опитайте да хвърлите монета. Обикновено, докато наблюдавате как монетата пада, ще станете наясно с това коя от опциите бихте искали да последвате.

Изборът на специалност е много голяма отговорност, много зрелостници изпитват трудности да направят решителния избор. Затова ние в BRITANICA Аdvisers правим всичко възможно да направим трудния избор лесен за нашите кандидати. За тези, които не знаят накъде да поемат, ние предлагаме кариерен тест, който ще ви даде предложения спрямо вашите личностни качества и интереси. Ако имате ясно определена цел, но не знаете кой университет е най-подходящ, нашият академичен консултант ще извади най-добрите опции за вас спрямо вашите професионални цели. Можете да се свържете с нас на email denitsa.moralieva@britanica-edu.org или на телефон 02/466 6555. Накъдето и да се насочите, Advisers ви помага да направите следващата крачка.

Полезни ресурси:

Страницата Prospects предлага полезна информация за всеки зрелостник. На тази страница можете да вземете подробен кариерен тест, който ще изведе най-подходящата кариера за вас на базата на вашите интереси, личностни качества и умения. Освен това, можете да откриете  профилите на популярни кариери, което включва описание на задълженията и отговорностите на работещите, нужната квалификация, колко пътуване включва и размера на очакваното възнаграждение.
 

На страниците на UCAS или WhichUniversity, можете да откриете описание на различните специалности, както и списък с британските университети, които ги предлагат. На страницата StudyFinder, можете да получите същата информация за Холандия.
 

Онлайн курсове можете да разгледате на следните страниците на edX, Coursera, Open Culture, Open2Study, както и в порталите на водещи университети като Харвард, MIT, Станфорд и Йейл.