Skip to main content

Чести зрелостниците се отправят към университета с идеята, че им предстои да преживеят най-прекрасните години в своя живот. Там имате изобилие от свободно време, родителите ви са далеч и сте заобиколени от млади хора на ваша възраст. Само че много от студентите преживяват проблеми с носталгията към дома и се чувстват самотни. В първите няколко седмици може да ви бъде изключително трудно да се адаптирате към новата среда, без подкрепата на семейство и приятели. Освен това, близките ви може да са също толкова заети в работата или университета, и да изпитвате трудности да поддържате връзка от разстояние. Ето няколко съвета, с които можете да преодолеете началната меланхолия при започването на университета:

1) Отидете с умерени очаквания

Популярни фрази като „Студентските години са най-сладки.“ създават впечатлението, че следването е безметежно. Само че тези очаквания рядко се оказват оправдани. Университетът ви дава невероятно много възможности да научите интересни неща, да срещнете хора със сходни интереси и прочие, но освен това може да бъде стресиращ и невероятно натоварващ, особено за чуждестранни студенти. Затова анонимен доброволец от помощната линия Nightline казва: “Students can become disillusioned with the experience of university. Everyone always describes going to university as 'the best time of your life', but sometimes this ideal falls short.“

Когато си представяте времето в университета, не се отдавайте на нереално позитивни фантазии. Gabriele Oettingen, професор по психология в New York University, открива, че хората, които прекарват време във фантазиране, са по-склонни да изпаднат в депресия по-късно, когато реалността не може да отговори на представите им. Когато мислите за предстоящото следване, не забравяйте да се фокусирате и върху евентуалните трудности, които ще срещнете, и как можете да ги преодолеете. Това упражнение ви прави по-мотивирани и по-подготвени за бъдещи предизвикателства.

 

 

2) Потърсете клубове по интереси

След като се сблъскат с първите трудности, отговорът на много студенти е да се затворят в стаята си. Въпреки че е добре да си дадете време за възстановяване на силите, недейте да прекъсвате връзката с външния свят. Началото на следването е трудно, но това е моментът, когато опознавате колегите си и създавате приятелства. Най-лесният начин да срещнете хора със сходни интереси е като се запишете в клуб, посветен на тема или хоби, което ви интересува. Ако няма, помислете дали има сфера, която бихте искали да проучите, и се насочете натам.

Много добър начин да създадете приятелства е като се запишете на даден спорт. По време на тренировка, вие заедно преминавате през трудностите и това ви сближава. Социалните връзки, които създавате там, ще ви помогнат да не се откажете да тренирате дори когато следването ви стане по-натоварено.

3) Излезте от Facebook

Социалните мрежи са добър начин да поддържате връзка със своите близки дори от разстояние. Само че ако се чувствате потиснати, щастливите снимки на вашите приятели и бивши съученици ще ви накарат да се чувствате още по-самотни и изолирани. Както казва доброволец от Nightline: “Seeing your other friends enjoying their university experience on Facebook or Twitter can be demoralising.” Колкото и невероятни да изглеждат преживяванията им, не се залъгвайте – всички студенти минават през трудности в началото на следването. Вие далеч не сте единствените, които срещат трудност да се адаптирате на новото място.

Затова не се поддавайте на изкушението да прекарате времето си във Facebook, сравнявайки живота си с този на своите познати. Вместо това, потърсете начин да се разсеете с увлекателна книга, филм или сериал. Още по-добра идея е да излезете да се поразходите или да посетите социално събитие. Ако запазите позитивната си нагласа и не се затваряте в себе си, много скоро няма да се сещате за Facebook.

 

 

4) Отдайте се на ароматерапия

Един от най-лесните начини да повлияете на настроението си е с аромати. В научните среди не е тайна, че миризмите имат силата да извикват определени емоции. По думите на Dr. Ken Heilman, професор по неврология и здравна психология в University of Florida: Smell goes into the emotional parts of the brain and the memory parts, whereas words go into thinking parts of the brain.” Ако искате да промените своето настроение, можете да се обградите с определена миризма във вашето обкръжение чрез ароматни свещи, сапуни или пръчици. Ако сте притеснени, аромат на лавандула, мента или сандалово дърво ще ви успокои. Миризмата на кафе, лимон или жасмин ви енергизира и подобрява концентрацията. Ванилия и розово масло  прогонват мрачните мисли, а комбинацията от ябълка и канела ви дават празнично настроение и създава уют.

5) Хранете се правилно

Колкото и тъжни да се чувствате, не преставайте да се грижите за здравето си. Не се поддавайте на импулса да се храните нездравословно. Вместо това, потърсете храни, които освен че дават на тялото ви всички необходими съставки, са известни с умението си да подобряват настроението. Когато се чувствате изключително уморени и потиснати, се насочете към храни с високо съдържание на въглехидрати като черен шоколад, плодове, зърнени и тестени изделия. Те подпомагат синтеза на хормона серотонин, който регулира настроението, режима сън - будно състояние и повишава енергията. В такива случаи можете да си намажете мед върху филия хляб, или да посипете парченца нискомаслен или черен шоколад върху плодова салата.  Избягвайте да ги комбинирате с храни, високи на протеин, като млечни изделия и месо – те потискат секрецията на серотонин.

 

 

6) Потърсете помощ

Вероятно по време на най-тежките ви моменти ви се струва, че приятелите и семейството ви са добре и вие не искате да ги притеснявате със своите проблеми. Само че ако проблемите ви се влошат, ще бъде по-лошо за всички. Затова не се колебайте да споделите трудностите си с хора, които са ви близки.

Ако не можете да откриете подкрепа в предишното си обкръжение, много университети предлагат достъп до лични консултанти, които ще ви изслушат и ще ви предложат подкрепа и техники за справяне. Не се колебайте да потърсите помощ. Колкото по-рано решите проблемите си, толкова по-бързо ще можете да преоткриете невероятните възможности, които ви се дават в университета. В случай, че не желаете да се срещате със съветник лично, можете да се свържете с доброволец по телефон или по имейл и да обсъдите проблемите си на платформата, на която се чувствате комфортно. Доброволец от NightLine съветва: "Take advantage of the available services – they wouldn't be there if they weren't willing to help.”

Първите няколко месеца в университета могат да бъдат особено тежки, особено за чуждестранните студенти. Там те се чувстват изолирани от близките си, и изпитват трудност да се адаптират към новата среда. Затова ние в Advisers правим всичко възможно да подготвим нашите кандидати за трудностите, които ще срещнат. Ние им помагаме да изберат специалност, която ги мотивира и където ще срещнат много хора със сходни интереси. Освен това, ние им помагаме да изберат правилния университет, където ще се чувстват комфортно. След като процесът по кандидатстване е финализиран, ние каним нашите кандидати на Pre-Departure Meeting, където те получават ценни съвети, които ще им помогнат да се преборят с мъката по дома и да преживеят едно невероятно студентство. С Advisers, вие сте готови да посрещнете всички трудности.