Skip to main content

След като миналата седмица гостувахме на приятелчетата от First Friends 1 – най-мъничките ни курсисти в летни програми, които са между 4,5 и 5,5 години, решихме да видим какво правят техните по-големи другарчета, как са се развили за една година и какви неща учат и знаят.

Прекрачвайки прага на класната стая във филиал "Люлин" ни посрещат радостни викове „Hello!” и седем големи усмивки – една на мис Мими и по една от Алекс, Влади, Краси, Криси, Мишето и Орлин – First Friends 2! Без много да се бавим започваме с песен – все пак имаме само 3 астрономически часа да се забавляваме.

Тя се казва At the beach и разказва за всякакви плажни приключения, а след това играем с карти със същата лексика. Освен, че децата са стигнали по-далеч от парка, в който ги заварихме в First Friends 1, се усеща и надграждане в уменията – още на първата секунда изстрелват отговорите с цели изречения:
At the beach we swim... At the beach we chase crabs... At the beach we find shells... etc.

 

 

Има карти с картинки с по една думичка – seal, sandcastle, beach ball, basket, sunglasses – които са много подходящи за друга игра – тя включва една от любимите песнички на много от малките курсисти на BRITANICA – Baby Shark. Докато песента звучи всички се въртят и танцуват, а с паузирането всеки тегли карта и казва своята думичка.

След това супер забавление не можем да седнем веднага по чиновете и затова изиграваме един бърз боулинг. На всяка кегла – по едно превозно средство ни пренася по пътя на знанието – truck, plane, taxi, fire engine, train...

И след тази емоционална, но по статична игра вече сме готови да седнем на чиновете, за да рисуваме героите от програмата First Friends на плажа. Забелязваме надграждане и в уменията за фина моторика – докато преди децата следваха вече очертани форми, сега рисуват сами.

 

 

Получават се няколко „very scary pictures”, защото в морето плуват акули, а Орлин рисува един специален рак:
- Това е защитен вид раци – с шипове.
- Моят е по-защитен – контрира Краси.

Но Орлин не се дава:
- На моята картина всеки крие изненади. Всеки.

И след всичките тези мистериозни морски обитатели, изобразени по детските рисунки, следва малко риболов. Ловим морски кончета, акули, и омари, наименовамe ги на английски и им казваме цветовете. След като преговаряме животни и цветове можем спокойно да излезем на двора и да приложим знанието на практика – с игри. Играем на:
- Crocodile, crocodile, what is your colour?
- Grey!
- I have great!

 

 

Упражняваме цветовете, упражняваме и тичането и смеха. И както сме на цветна вълна, така и направо се обливаме с цвят – съвсем буквално. Настава един малък фестивал на цветовете – със индийско вдъхновение и българско цветно брашно.
- Преди края стана мъгла.
- Да, цветна мъгла.

Още опиянени от фестивала се качваме в стаята и изиграваме една бърза игра – Team A  среща Team B и застават едни срещу други в предизвикателството да познават думи. Играта, освен с доста динамика, се отличава и с изключително спортсменство – Мишето похвали Орлин с „Браво, дай 5“, след като беше по-бърза от него с много малко, а след победата на отбор B, Влади подаде ръка на всеки от отбор А с думите „добра игра“. Супер fair play, супер забавление. Това да се радваме на постиженията на другите и да подаваме ръка, да бъдем мили и възпитани, са някои от нещата, на които в BRITANICA държим много – и предаваме това на децата ни. И сме щастливи, че те вече са усвоили тези уроци.

И понеже все така сме си на тема цвят, мис Мими вади един голям яркосин картон, на който е нарисувала 8 ситуации на плажа – и се започва едно оцветяване. Освен, че отново използваха лексиката, децата усвоиха на практика и без предумисъл и някои важни уроци по цветознание – например, че от синьо и червено става лилаво, а от синьо и жълто – зелено. И така се получи „един леко зелен картоф и така зелен плаж“, а старите рефрени бяха изимпровизирани в новата ситуация „At the beach we make green sandcastles”. Още един плюс, който виждаме у децата от First Friends 2 – че могат да импровизират и комбинират знания от различни уроци.

 

 

След като плакатът е почти готов, идва време за здравословното хапване и мис Мими носи краставички и чери домати, които са посрещнати с огромен възторг и скандирания „Cherry tomatoes, Cherry tomatoes, Jerry tomatoes”. Пада едно разменяне на ценната стока, а децата са толкова умилени от влятата в системите им свежест, че организират прегръдка за мис.

 

 

За да завършим урока подобаващо ще майсторим големи 3D слонове – майките и татковците на вече направените в друг час малки слончета. Това, както и фестивала на цветовете, е част от активностите, свързани с опознаването на чужди държави и култури – в случая Индия. Докато майсторят, мис пита за имената. Чуват се различни атрактивни названия – Jennifer the Second, Spiderman, Storm, Mike the Elephant. Алекс се колебае за неговия, а мис опитва да помогне.
- Is it Pesho?
- No.
- Is it Gosho?
- No?
- Is it Dragon?
- Yes! Dragon Elephant.


Това име обаче не издържа проверката на времето и скоро е заменено с Меси, докато слонът на Влади, е кръстен Кристиано Роналдо. И то не просто така, а защото е син с розов гръб - „Е какво, и Реал играха с розово на финала!

 

 

Тъй като Криси довърши слона си първа, му измайстори и коронка и я произнесе първо в princess, после в queen, а накрая в Queencess. Краси също направи своя слон владетел – „Царя на слоните!“. „Твоят крал слон има ли нужда от кралица?“- и така се сформира едно благородническо семейство.

Заключението е ясно и много положително. За децата в тази възраст една година може да означава цяло десетилетие като темп на развитие. От First Friends 1, където децата учат много и се забавляват искрено, се вижда надграждане на уменията – положена е добрата основа, върху която те градят увереност и знанияреагират изключително бързо, успяват да комбинират знания, импровизират и дори се шегуват на английски – а какво по-голямо доказателство за това, че се чувстваш леко в една среда. Колкото по-рано започнат децата да работят върху себе си, толкова резултатите са по-впечатляващи. Благодарим на децата, на мис Мими и на екипа на филиал Люлин, с чиято помощ затвърдихме една истински вълнуваща истина.