Skip to main content

Възможно ли е не само ученето, а дори и изпитването, да е наистина забавно? И освен да развиват знанията си по английски език, децата да се учат и на екипност, докато играят на телефоните си в клас? Макар да звучи малко парадоксално и почти невероятно, това е факт! Показваме ви как учениците от ниво М1 (10-11 годишни) с ентусиазъм играят на образователната игра Kahoot! в един от часовете си във филиал BRITANICA Прага.

С тази история започва новата ни поредица от видеа и статии Gamification in BRITANICA. С нея ще ви покажем как чрез интегриране на игри в класната стая продължаваме да развиваме у децата качествата на 21. век и усъвършенстваме знанията и уменията им по английски, като поднасяме образователното съдържание под формата на игра.

Каhoot!!!” беше радостният възглас, с който учениците посрещнаха поканата на преподавателката мис Ади да извадят телефоните си и да се логнат в познатото им вече образователно приложение. Групата бе разделена по двойки, като всеки отбор имаше на разположение един телефон. На фона на динамична музика децата оживено обсъждаха всеки от въпросите и възможните четири отговора, които виждаха да се визуализират на дъската. Отборът, който успяваше да отговори пръв и вярно на съответния въпрос, ликуваше. А накрая, естествено, бе излъчен и отбор – победител.

Играта се провежда обикновено в края на часа и чрез нея преподавателите в BRITANICA проверяват до каква степен децата са разбрали и запомнили току-що преподадения им урок. Така Kahoot! играе ролята на вид изпитване, което обаче е желано и приемано с радост. То дава обратна връзка на преподавателя и на самите деца – какво са научили и на какво трябва да отделят повече време. Освен това е стимул за учениците да концентрират цялото си внимание и да научат максимално много през часа.

Преподавателката им мис Ади сподели, че предлага на децата играта, само ако са спазвали правилата в клас. А едно от тези правила, изписани във всяка класна стая, досега бе категоричното: Don't use your phones in the classroom! Правило, което се променя тогава, когато телефоните бъдат използвани, за да помагат на децата в учението, да го правят по-лесно, приятно, а с това и още по-успешно.

Навлизането на електронните устройства в обучението е закономерен процес в нашата съвременност, когато те все повече стават част от ежедневието ни. Живеем във време на смяна на комуникационните епохи и новите поколения все повече ще се учат посредством визуалните носители в глобалната мрежа – видеа, игри и други. Просто трябва да намерим златната среда при тяхната употреба – като продължителност и най-вече като фокус върху това за какво се използват.

„Децата възприемат игрите като хоби, като забавление, не гледат на тях като на задължение. И това се отнася и за образователните игри, чрез които учат с лекота и желание. Kahoot! е прекрасен пример за gamification - превръщането на нещо в игра, в случая – превръщането на ученето в игра – каза мис Ади. - Kahoot! прилича на „Стани богат“. На дъската се визуализират въпроси, които съм подготвила специално за конкретния час по материала, който сме взели – лексика, граматика и теми, които изучаваме. Играем в екип, защото по този начин учениците могат да обсъждат, да си помагат, да комуникират на английски. Умението за работа в екип е изключително важно в 21. век и ние го развиваме чрез играта. Всеки път, когато играем, децата са много щастливи. Така разбират, че учението може да бъде забавно и че мобилните устройства могат да се използват и за учебни цели, не само за игра.

Сред предизвикателствата на новото време е децата да бъдат грамотни в използването на всякакви методи на комуникация в интернет. Това неминуемо се случва, децата са привлечени от телефоните и компютрите и нашата роля като преподаватели е да срещнем техните интереси и потребности. Днешните деца не се нуждаят от типа преподаване от вчера, а от типа преподаване за утре – през игрите например. Учениците трябва да могат да търсят информация и да се учат чрез своите мобилни устройства. Виждам, че го правят например през междучасията, когато сме говорили за нещо в часа, което ги е заинтригувало. Те го намират на телефоните си и разширяват знанията си.“

Децата в групата наистина играха с желание и споделиха, че много обичат тези моменти. „Забавно ми е да играя Kahoot!, защото хем ни е интересно, хем се научаваме да говорим на английски. Виждаме и какво сме разбрали от урока – разказа ни 10-годишният Юлиан Тодоров. – Ако отговорът ни е правилен, на дъската се изписва: „Гениален отговор!“, а накрая има отбор – победител. Играта ни учи да работим в екип, да си помагаме, защото ако някой не знае нещо, може да се посъветва със съотборника си, а не да стои сам, да се срамува и да се опитва да отгатне. Мисля, че електронните игри в клас са полезни, защото ни е забавно и учим по-бързо.

Ползата от Kahoot! и включването на игрите в образованието високо оценява и майката на Юли – Венета Райкова. „Използването на мобилните устройства в процеса на учене при децата според мен е изключително адекватно, полезно и носещо много бързи резултати – каза тя. – Юлиан ми разказа за Kahoot! и според мен играта стимулира бързото мислене, мотивира децата да учат, защото едновременно ги забавлява и ангажира, като им създава настроение.

Вместо да се борим с технологиите, които ни предлага съвременността, можем да ги използваме като ресурс в обучението. Аз лично приветствам и съм благодарна на BRITANICA, че търси иновативни методи, по които да обучава децата. Виждам и като резултат в момента колко напред е Юли в знанията си, имайки база за сравнение. Времето, което прекарва в BRITANICA, е десет пъти по-малко от това, което отделя в училище за учене на немски, но нещата вървят успоредно като знания, които усвоява. В същото време виждам как на него приложението Kahoot! му носи радост, удовлетворение и удоволствие от ученето на английски език.“