Skip to main content

Студентското финансиране във Великобритания дава достъп на много студенти от Великобритания и Европейския съюз до качествено образование в университети. То се отпуска от правителството през Student Loans Company (SLC), неправителствена организация (non-departmental public body). Организацията е разделена на няколко клона, като всеки от тях разглежда кандидатури на студенти, кандидатстващи съответно в Англия (Student Finance England) и Уейлс (Student Finance Wales). Студенти от Европейския съюз имат право на кредит за покриване на семестриалните такси.

Tuition Fee Loan покрива пълния размер на семестриалните такси за студенти, които учат в бакалавърска степен и магистратура. За да вземете този заем, трябва да отговаряте на две условия:

  • Да сте гражданин на държава членка на Европейския съюз
  • Да сте приети в учебно заведение на територията на Великобритания в редовно обучение
Следване в Англия Следване в Шотландия Следване в Уелс
Максимум ₤9250 £1820 на година, поема се от шотландското правителство Максимум ₤4046

 

За Шотландия:

Като студент от Европейския съюз имате право на студентско финансиране, което ще поеме цялата такса от следването. За целта, трябва да подадете своите документи през онлайн портала на SAAS (Student Awards Agency Scotland). Ако кандидатствате за пръв път, трябва да приложите към кандидатурата си копие от паспорт. Трябва да подновявате своята кандидатура всяка година. Финалният срок за подаване на документи е 30 юли преди започване на учебната година. 

За Англия и Уелс:

Сумата се изплаща директно на съответното учебно заведение на три вноски: по 25% в началото на първи и втори срок и останалите 50% в началото на трети. Трябва да подавате документи всяка година от следването си.

В случай, че прекъснете своето следване, ще трябва да изплатите отпуснатата сума. Ако решите да смените университета по време на учебната година, сумата ще бъде разпределена спрямо периода, в който сте решили да направите смяната. Ако смените университета преди началото на първи срок, първата година, цялата сума ще бъде изплатена на новия университет. Ако смените университета след започването на първи срок, вашето предишно учебно заведение ще получи 25% от сумата, а новото – 75%. Ако смените във втория срок, таксата ще бъде разпределена по равно между двата университета. Ако решите да се преместите в третия срок, първото учебно заведение получава 75%, а второто – 25%.

Крайният срок за кандидатстване 26 май. За да кандидатствате, трябва да попълните формуляр от страницата на Student Finance.

Условия на изплащане:

Изплащането на заема започва април месец година след вашето дипломиране. Започвате да връщате заема си, когато приходите ви надхвърлят ₤21,000 на година, ₤1,750 на месец или ₤404 на седмица, като се взема предвид пълния размер на вашите доходи, като вашата заплата, приходи от недвижими имоти или пенсии. Ако приходите ви надхвърлят този праг, трябва да плащате 9% от разликата между месечния ви доход и минималния праг на плащане. Например, ако получавате ₤23,000, вашата месечна вноска възлиза на 9% от ₤2,000, което е ₤180. Ако не достигнете този праг до 30 години, заемът ви се опрощава.

Лихвата по кредита се изчислява като добавите 3% към процента на годишна инфлация (Retail Price Index или RPI) в годината, когато започнете да плащате. В момента RPI е 1,6%. Ако доходът ви е над ₤41,000, добавяте 3% към RPI, което прави лихвата 4,6%. При доход между ₤21,000 и ₤41,000, лихвата е между 0-3% и се изчислява на базата на конкретната сума.

Финансова помощ:

Студенти от семейства с нисък доход имат право и на финансова помощ, която не се налага да връщат. Размера на помощта зависи от доходите на семейството и се дава на две степени: пълна за студенти в много затруднено положение и частична за останалите. Максималната сума е ₤3,387 и се дава еднократно. За да кандидатствате, трябва да попълните формуляр, който можете да откриете в страницата на Student Finance. Трябва да направите в това в края на първата година от своето следване.

Ако възможностите за студентско финансиране във Великобритания ви интересуват, можете да свържете с академичния консултант на BRITANICA Advisers. Той ще ви окаже съдействие при попълването на документи и ще се погрижи да изпълните всичко необходимо навреме. Можете да получите съвет при избор на специалност и университет, набиране на документите за кандидатстване и писане на мотивационно писмо. Консултантите на BRITANICA Advisers са до вас във всяка стъпка от кандидатстването в чужбина.

Полезни ресурси:

Някои университети предлагат и стипендии на своите отличници. Повече информация можете да откриете на тази страница.

Прочетете още

Свързани публикации