Skip to main content

Айсун Мехмед е единадесетокласничка от Асеновград. Интелигентна, разсъждаваща и спокойна, тя изглежда по-зряла за възрастта си. В известна степен владее писмено и говоримо три езика (освен българския) – турски, английски и немски, и продължава да се развива, като си е поставила за цел бързо да достигне до пълно овладяване на английския за начало. За първа година е в BRITANICA – във филиал Пловдив, в ниво В1, но не в годишните ни програми, а в интензивен курс.

***

В интензивните програми на BRITANICA повечето курсисти са работещи. Въпреки това не може да се каже, че Айсун е изключение, напротив, и доста гимназисти предпочитат този начин на учене на английски, защото интензивните курсове са с продължителност около три месеца, през които се взима материал, отговарящ на обема на знанията, които иначе се овладяват за цяла учебна година (от октомври до май). Така интензивните курсове дават възможност както на възрастни, така и на ученици в горните класове на гимназията за по-кратко време да покрият едно цяло езиково ниво, а за една календарна година – да изучат материала за 2-3 нива, според това какви са техните цели и възможности да се фокусират върху тях.

Мотивацията да запишат интензивен курс при големите ученици (от 9. до 11. клас) често е свързана и със стремежа им да вземат международен сертификат, който се изисква за кандидатстване в чуждестранни университет, в случай че на по-късен етап започват да учат английски език и нямат достатъчно време да изкарат няколко последователни годишни програми. За Айсун обаче причината е, че иска да учи "Лингвистика" в Пловдивския университет, така че подкотовката отсега в тази посока ще й е от голяма полза. А сертификатите на Cambridge, които си е поставила за цел да вземе, за нея са начин да си докаже, че е овладяла максимума от езика.

Срещаме се с момичето, преди всичко за да покажем защо и как тя смята да се възползва от амбициозната възможност да покрие само за две години всички оставащи й нива по английски до най-високото, а след това да се яви на изпита СРЕ, и как се чувства по време на курса. Да сподели впечатления, които могат да са полезни на нейни връстници.

Нейните планове са съвсем ясни:

"Сега, през февруари, завършвам ниво В1, и ще продължа с ниво В2 до края на тази учебна година. През ваканцията ще изкарам летен курс Skills for Success - Listening & Speaking B1+. През първия срок на следващата учебна година се пада да си взема първия сертификат (FCE). След това мисля да продължа с курсовете за втория (САЕ) и третия (СРЕ), понеже мисля, че тези сертификати ще ми помогнат изключително много и когато съм в университета, и когато по-нататък си търся работа у нас или в чужбина.“

Айсун е от поколението на децата, които изучават английски от детската градина, но резултатите невинаги са тези, които очакват първо родителите, а след това и самите ученици. Тогава те започват да търсят по-добри и сигурни възможности:

„Избрах да се запиша в BRITANICA понеже от 12 години изучавам английски език и в училище, ходила съм и на частни уроци, но не можех да се отпусна да говоря свободно. Затова когато реших, че искам да продължа да уча английски и в университета, сметнах, че тези курсове много ще ми помогнат. Избрах специалността "Лингвистика с бизнес администрация" в Пловдивския университет, в която ще уча английски и немски. Мисля, че е доста добра, понеже ще имам широк спектър от възможности за работа, тъй като доста чуждестранни и международни компании навлизат в България.“

Доволна е от забележимия прогрес, който й е донесло първото почти завършено ниво в BRITANICA. Ако трябва да представи пред приятели или съученици с какво обучението в BRITANICA се отличава от това на друго място, казва, че би споделила следното:

"Имайки опит с ученето на английски, мога да каже, че досега не ми е било толкова забавно и интересно, понеже в BRITANICA всичко се обяснява по доста достъпен начин, макар и изцяло на английски. Много по-лесно е да научиш езика, отколкото в училище, понеже тук е свързано и със забавни упражнения и не ми е трудно да уча. И учебниците са много добре направени, всички теми са модерни, теми от ежедневието ни сега - в 21. век. С всеки текст от учебника научаваме нещо ново, някаква история или интересни факти по различни теми. Разполагаме и с платформата Oxford – която е много добре организирана и много помага за самоподготовка, ако човек се стреми да се развива.“

За момичето обучението и на живо, и онлайн е еднакво приятно и ползотворно: "Няма никаква разлика дали сме във филиала или онлайн. Настроението в групата винаги е много добро, прекрасно. Часовете винаги протичат интересно и ми е много приятно. Тези два учебни часа в BRITANICA минават като игра, като време за отпускане за мен."

Не чувства умора или загуба на концентрация по време на часовете по английски вечер, нито й тежат като нещо допълнително, което изисква особени усилия, защото, както казва, мис Надя обяснява уроците по начин, по който курсистите ги разбират още в клас, а за вкъщи остават единствено упражненията. 

Въпреки че повечето курсисти в групата й са по-големи от нея, тя се чувства съвсем комфортно сред тях, защото се е сприятелила с всички и много се разбират и си помагат. Голямо улеснение за това е и приложението, което BRITANICA са избрали за виртуалните часове, има опция, в която можем да си събеседваме по двойки и по групи и това доста помага за развитие на комуникативните ни компетенции.

Така Айсун е преодоляла естествената бариера, която изпитва почти всеки човек в общуването на чужд език и споделя, че сега свободно говори на английски, без притеснение, че ще сбърка. Тя добавя: Справям се с по-голяма лекота и в училище с всички упражнения, които правим в часовете – когато пиша, говоря или чета на английски, за мен е доста по-лесно."

Момичето отдава дължимото за прогреса си и на своята преподавателката мис Надя, която приема не само като учител, но и като приятел. Айсун споделя, че тя много я мотивира, че заедно обсъждат плановете на курсистката за бъдещето и преподавателката й дава ценни насоки как да ги реализира.

Пожелаваме на Айсун успехи в постигането на целите й в овладяването на английския! Да се справя с всичко занапред със същата целеустременост!

* * *

А ако и вие бихте искали да надградите знанията си и да усъвършенствате уменията си по езика, да вземете сертификат или да се чувствате в свои води в бизнес обстановка сред чуждестранни партньори, можете да се запишете в интензивните ни програми по общ, сертификатен и бизнес английски сега.

Повече за тях прочетете тук: https://britanica-edu.org/adults-courses-britanica

За въпроси можете да се обадите по телефона в най-удобния за вас филиал - https://britanica-edu.org/britanica-offices или да попълните контактната форма в сайта: https://britanica-edu.org/node/411