Skip to main content

Aко сте приети в британски университет, вие сте на прага едно невероятно приключение. Есента вие отпътувате за непозната държава към кариерно развитие и пълна независимост. Тази перспектива е безкрайно вълнуваща, но и плашеща за много зрелостници. Затова британските университети организират Freshers' Week – ориентационна седмица, в която новопристигналите могат да свикнат на новото място, да се представят на колегите си и да създадат приятелства. Освен за забавления и социализация, първата седмица е идеалната възможност да свършите няколко важни административни задачи, които ще улеснят следването ви по-нататък. Представяме ви десет полезни съвета, които да ви помогнат да извлечете максимума от първата седмица в университета.

1) Разгледайте града

Ориентационната седмица ви дава купища свободно време и пълна независимост – идеалните предпоставки, за да излезете и да изследвате новия град. Не пропускайте да се разходите и да разгледате местните забележителности – когато класовете ви започнат, сигурно няма да имате втора възможност. Освен приятна, вашата разходка може да бъде полезна, ако се оглеждате за близък супермаркет, медицинско заведение и банков клон, както и как да достигнете ЖП и автогарата. Можете да насочите проучването си и в други насоки, като например да потърсите престижни компании в града или околността, които работят в сферата, която изучавате. Тази информация ще бъде ценна, когато започнете да си търсите работа или стаж.

2) Регистрирайте се при GP

Британските университети предлагат и възможност да получават консултация от медицинско лице. По време на ориентационната седмица потърсете как да се регистрирате при GP. Ако успеете да свършите това тогава, това ще ви спести ценно време, ако ви се наложи да получите медицинска помощ. Имайте предвид, че докторът се грижи за здравето на целия кампус, така че не разчитайте, че ще бъдете прегледани веднага. В случай на болка или дискомфорт, не чакайте състоянието ви да се усложни, а си запишете час още при първите симптоми.

3) Отворете си сметка в местна банка

Британските банки предлагат много промоции и бонуси за студенти. Някои банки не предлагат студентски сметки за чуждестранни студенти. Също трябва да вземете предвид, че различните банки предлагат различни условия при защита от банкова измама (fraud insurance). Преди да решите в коя банка да се регистрирате, проучете коя ви дава най-добри условия.

4) Открийте си National Insurance Number

Ако планирате да започнете работа, докато следвате, трябва да си извадите National Insurance Number. За целта, трябва да се свържете с администрацията на National Insurance, британската система по социална сигурност, и да си уговорите интервю в близък Job Centre. Интервюто е напълно формално: ще ви бъдат задавани стандартни въпроси като кога сте пристигнали, къде живеете и какво учите. Колкото по-скоро направите това, толкова по-скоро ще можете да започнете да работите. Можете да откриете номера, на който да се обадите, в края на статията.

5) Проучете места, които ви предлагат намаление

Много компании правят невероятни намаления на студенти. Ако искате да спестите пари, проучете кои са местата, където можете да пазарувате с намаление и да получавате безплатни неща. Добра стартова точка е Amazon Students – той предлага добри студентски намаления срещу годишна такса. Ако си извадите NUS extra card, получавате намаление за много магазини за дрехи, заведения, пътуване и супермаркети. Потърсете коя карта ви предоставя най-изгодни условия за градски или междуградски транспорт.

6) Отдайте се на кулинарни експерименти

Преди да заминете от България, вероятно сте получили купища кулинарни съвети. Първата седмица ще имате достатъчно време да приложите наученото на практика. По този начин готвенето ще се превърне в полезен навик и има по-малък шанс да се отдадете на нездравословен режим по време на сесия. Това е и най-икономичният начин да се изхранвате по време на престоя ви в чужбина. Освен това, готвенето може да се превърне в социален ритуал за сближаване с вашите съквартиранти и колеги. Започнете като им предложите да опитат някои от по-успешните ви експерименти, а след това можете да предложите да приготвите нещо заедно. Социалното готвене е креативно, забавно и ви дава усещане за удовлетворение.

7) Потърсете клубове и общества, посветени на вашите интереси

Британските университети предлагат огромно разнообразие от клубове и общества, които биват представени на Fresher's Fair – изложение на новопристигналите студенти. Разгледайте внимателно какво се предлага и се насочете към тези, които ви се струват любопитни. Участието в клубове е лесен начин да откриете хора със сходни интереси, и може да обогати вашето CV. В зависимост от специалността ви, клубовете могат да бъдат и място, където да упражните и надградите наученото в класната стая. Например, ако следвате журналистика, започнете да пишете статии за училищния вестник. В академично насочени клубове задълбавате в материята отвъд това, което учите в университета.

От друга страна, клубовете могат да ви стимулират да развиете качества, в които не сте толкова уверени. Ако се страхувате от говорене пред публика, можете да се присъедините в клуб по дебати. Не на последно място, участието в спортен клуб ви позволява да създавате здрави приятелства. Освен това, личностните връзки, които създавате там, ви стимулират да не изоставяте тренировките дори и в най-натоварения период. Ако се запишете на йога пък ще откриете техники, с които да се преборите със стреса по време на сесия. За да откриете най-подходящия за вас, се запишете във всички, които ви звучат интересно, а после се откажете от тези, които не ви допадат.

8) Проучете как да ползвате библиотеката

Библиотеката ще бъде основният ви ресурс при писането на домашни и подготовката за изпита. Дойде ли сесията, вероятно ще ви се наложи да голяма част от следването си там. Затова е добре да се запознаете с начина да търсите и заемате книги възможно най-рано. Това е добър момент и да разгледате списъка с книги за четене и да потърсите задължителните за четене – когато курсът започне, те може да бъдат заети от огромния набор от студенти. Ако има тема, която ви интересува, можете да помолите работещите в библиотеката да ви насочат към подходящи книги и автори. Библиотекарите са специално обучени да помагат на студентите да открият най-подходящите материали – затова не се притеснявайте да попитате. Ако ви остане време, няма да ви навреди да разлистите някои от учебниците и да се запознаете набързо с материала. Първите няколко седмици са изключително тежки за първокурсниците, затова малко подготовка би била много полезна.

9) Превърнете общежитието си в свой дом

Моментът на пристигането може да бъде много тежък. Повечето зрелостници не са свикнали да живеят самостоятелно, и многото отговорности може да им се видят невероятно стресиращи. Освен това, далеч от семейство и приятели и заобиколени от непознати, много студенти се изпитват носталгия към дома. Преходът ви ще стане по-лесен, ако си създадете домашен уют в новата ви стая. Повечето стаи в общежитията са семпли и са обзаведени само с най-необходимото. Можете да си донесете от вкъщи любими сувенири, плакати и снимки на своите близки. Така винаги, когато изпитвате носталгия, вашите вещи ще ви напомнят, че вашите приятели са до вас.

Първата седмица в университета е невероятно вълнуваща, но и много тежка. Като всяко начало, и това е трудно, но до няколко месеца ще се почувствате на мястото си.  Затова в Advisers правим всичко възможно да ви помогнем се адаптирате максимално лесно. По време на семинара Pre-Departure Meeting, ние събираме всички приети в чужбина и им даваме ценни съвети за това как да се справят с административните задачи около настаняването като регистриране при GP, откриване на банкова сметка и създаване на National Insurance Number. Освен това, ние окуражаваме бъдещите студенти да се социализират, да създават приятелства и да експериментират. С Advisers, ориентационната седмица се превръща в незабравимо преживяване.