Skip to main content

Един от последните етапи на кандидатстудентското приключение е pre-departure meeting. Наскоро нашите BRITANICA Advisers се срещнаха за последно с бъдещите ни студенти, за да им дадат последни напътствия, преди да започнат да стягат багажа. Pre-departure meetings са  много полезните срещи между нашите консултанти и бъдещите студенти. Представляват one-to-one sessions, по време на които консултантите ни отговарят на всякакви въпроси, свързани със заминаването, дават насоки и съвети за справяне с първоначалния културен шок и по-бързото адаптиране към новата обстановка.

На pre-departure meeting-а се срещнахме отново с Ники, Яна и Адел, които кандидатстваха и бяха успешно приети в чуждестранни университети с помощта на BRITANICA Advisers. Споделиха ни за това през какво са преминали, кои университети са избрали и как се чувстват малко преди голямото заминаване.

Това е Ники - бъдещ възпитаник на Cambridge University. Бъдещ физик, мотивиран да работи в ЦЕРН и да изследва The Big Bang Theory. Вярва, че обучението в чужбина ще му даде необятни възможности за развитие и ще му помогне да бъде успешен в професията, която е избрал. Иска да открива нови неща. Иска да помага на обществото. Иска да промени света, в който живее. Затова за Ники Cambridge University е идеалният университет. Мечтал е за него от малък. Освен от престижа на тази институция той е впечатлен и от академичната програма - радва се, че ще може да учи различни предмети, което ще му даде broader perspective за специалността, която е избрал.

След това си поговорихме за опита му с нашите Advisers. Сподели ни, че освен постоянната комуникация, бързата реакция на консултантите ни и ценните съвети относно всяка една стъпка от кандидатстудентския процес, той е успял да усъвършенства и тайните на блестящото мотивационно писмо. “В блестящото мотивационно писмо трябва да покажеш какъв точно ще бъдеш като студент, какъв е академичният ти потенциал, в какво си добър и по какъв начин можеш да допринесеш за дейността на университета.”, казва Ники. Е, освен това, не забравяйте, че може да разчупите така формалната иначе структура на писмото, като споделите и за вашите интереси, хобита.

Следващият кандидат-студент, който интервюирахме, е Яна - момичето от приказния свят на Disney. Много артистична, млада дама - по усмивката ще я познаете. От малка се занимава с изобразително изкуство, а сега е избрала да учи анимация в University of Arts London. Вдъхновението ѝ идва от забавния снежен човек Олаф, от познатата на всички ни анимация Frozen, а мечтата ѝ е да радва хората с прекрасните си творения. Ще преследва професионалните си мечти в Лондон. В този космополитен град на хилядите възможности, град с изключителна история и архитектура: “Лондон за мен е едно много специално място. Усетих го с душата си.”, споделя ни Яна.

Пътят до Лондон Яна е извървяла с нашите Advisers: “Екипът на Advisers ми помогна с всички аспекти покрай кандидатстването, които не ми бяха ясни. Помогна ми да “обрисувам” себе си в мотивационното писмо, като изтъкнах в него силните си страни, цели за бъдещето и хобита.", казва тя.

Веднага след като застана пред камерата ни, Адел ни заговори в цифри. “Избрах да уча във Великобритания, защото е световен финансов център. И това смятам, че ще ми помогне с професионалната ми реализация.”, отбелязва Адел. А ние вече сме сигурни, че решението му е повлияно от прелистването на страниците на Financial Times сутрин преди училище. Разказва ни, че мечтае да стане портфолио мениджър, за което ще му помогне бакалавърската програма по финанси в Lancaster University. “Професията на портфолио мениджър ме грабна с това, че е тясно свързана с точните науки, от които съм доста заинтригуван. Ще съветвам хората къде да си влагат парите, за да придобият най-големи печалби.”, казва той. (P.S. Надяваме се, че съвсем скоро ще разкрие и на нас тайната на големите печалби.)

А за съвместната си работа с Advisers Адел сподели, че освен помощ с всички стъпки от кандидатстването е получил и морална подкрепа.

Въпреки голямата промяна, каквато е заминаването в университет в чужбина, и тримата кандидат-студенти са заредени с много приятни емоции, сили, вдъхновение и приключенски дух. Не се съмняваме, че ще пожънат невиждани успехи - ще направят света по-добър със своите научни открития, с изкуство, дори с иновативни финансови решения. Пожелаваме им да продължават да дерзаят! Защото успехът идва при тези, които никога не се отказват. 

 

Прочетете още

Свързани публикации