ENGLISH for the HIGH-FLYER

Ралица е момиче, което може би вече сте виждали. Миналата Коледа тя отправи видео послание с много силен заряд – за това, че книгите са магия, която трябва да споделяме с другите. Особено с тези, които нямат толкова мигове на вълшебства. Ето защо Ралица подари своите най-любими книги на деца в неравностойно положение. Защото понякога не можеш да оправиш света, но можеш да подариш частичка магия на някого – и това е много.

За Ралица може да се говори до безкрай – рисува, пее, свири, пише... има безброй таланти, които биха могли да бъдат обект на статия. Но тя ни помага да се фокусираме като  разказва историята си в BRITANICA в своя изключително иновативен проект за Олимпиадата за курсисти. Въпреки, че проектът не беше сред лауреатите, той впечатли с изключителното си изпълнение и емоционален заряд. В него Ралица съчетава изображения, които рисува сама – на хартия и дигитално, с думи – завладяващ разказ за пътя ѝ в BRITANICA. Разказва ни как от несигурно дете се е превърнала в high-flyer.

Разработих проекта така, че наистина добре да изразява цялото ми преживяване в BRITANICA. За мен BRITANICA беше едно доста голямо предизвикателство, защото ме извади от зоната ми на комфорт и ме накара да се науча да работя в екип, нещо, което преди не можех изобщо.

Ралица стартира обучението си в BRITANICA в началото на учебната година в ниво CAE. Само за година тя бележи огромен напредък. Отначало, както много нейни връстници, тя се притеснява да общува, да среща нови хора и да се доверява. В проекта си споделя:

I clearly remember what Britanica looked like when I first went to my lessons. It was dark and gloomy with the corridors covered in words I couldn’t relate to.

Всяко начало е трудно. Ралица си спомня за първия си проект, в който търпи неуспех. Страхува се, че ще бъде укорена, но се случва нещо различно. Думите, които чува, не са думи на упрек:

“You’ll make your progress. You only have to believe you are strong enough.”

Една конкретна случка прави BRITANICA осезаемо повече вкъщи. Mr. Кирил вижда, че Ралица, вместо да внимава в час, рисува. Той взима рисунката, но не за да накаже, а за да покаже – поставя я на стената. Защото изкуството трябва да се цени, показва и празнува.

I felt glad that I got recognition and soon it grew into a general happiness that was born from my mere presence in class.

Нататък е ясно. Щастливият ученик е мотивиран ученик.

...motivated to do great things and learn the words I needed in order to express my gratitude. I overcame my denial to exit my comfort zone and gained a priceless quality – resilience. I learned to press down to my limits, to defy boundaries, to study every day and to learn from even the smallest of things – from conversations on TV and from the songs on the radio. Resilience in a way became my second nature.

Ралица успява да преодолее своя страх от непознатото и недоверието към хората, защото се чувства у дома. А пред прага на дома човек оставя страховете и смущенията. С чисто и смело сърце се учи по-лесно. И така, на следващия проект, освен голямото А – най-високата оценка по системата на Кеймбридж, Ралица получава нещо може би по-ценно. Едно послание, което по истинност и лиричност съвпада дълбоко с нейната натура.

You are a high-flyer.

Важна специфика на един high-flyer е активността. Освен, че инициира подаряването на книги на деца в домове, Ралица осъзнава важността на това да се включва във възможно повече проекти.

Мис Лили ми каза за Олимпиадата. Сметнах, че не си давам достатъчно предизвикателства, затова реших да участвам и да направя проекта си до такава степен сложен, че да бъде истинско предизвикателство.

Животът е много кратък и ако не участвам сега не знам дали ще имам друга възможност. Така че поемам всички шансове които имам, защото кой знае – може да постигна нещо някой ден.

High-flyer (опр.) – индивид с потенциал, но и амбиция да се развива, да расте и да лети нависоко. Защото върховете са за смелите, за любопитните и за тези, които работят много и развиват талантите си.

I realize now, in BRITANICA I am more than just a student. I am a persona, a collaborative and faithful person who roots for everyone’s success. I am a classmate and a friend, and in the same time a member of a family.