Skip to main content

Здравейте, читатели,

Познато ли ви е това чувство на притеснение, когато искате да се изкажете на английски? На работа сте в разгара на дискусия, водена на този език, а в мислите ви се изреждат думи. После се прокрадва съмнението дали са правилни. Ами произношението? Това ли е верният словоред? Междувременно моментът, в който е трябвало да изречете намисленото, отминава. Замълчавате си, като решавате, че ще пуснете мейл по-късно. В разговор на английски мислите ви трябва да са по-бързи, отколкото при изготвяне на отчет, писане на електронна кореспонденция или създаване на презентация. В директната комуникация няма време да се допитате до речник, за да потърсите правилната дума. Опцията да прибегнете до онлайн преводач пък е съвсем немислима при такава динамика на общуване. Ако сте решили, че е крайно време да се отпуснете да говорите на английски, то имаме 3 съвета точно за вас. Откъде да започнете?

1. Открийте слабите си страни по английски език - Vocabulary? Grammar? Word Order?

В днешно време всеки е имал опит с английски език в по-малка или по-голяма степен. Терминологията, която се използва в модерната работна среда, много често е основана на английска лексика. Но докато с тези ежедневно ползвани думи и изрази бързо сте привикнали и научили сравнително лесно, пред вас стои по-голямото предизвикателство - да свържете тези термини в свързана реч, при това с правилните предлози. Трябва да откриете кои са вашите по-слаби лингвистични страни, за да можете да работите върху тях. Ако не сте съвсем наясно как да ги определите, то ние сме в готовност да ви консултираме.

    • Ако доста често срещате непознати думи и не разбирате цялостния смисъл на предаваната ви информацията, то е много вероятно да ви липсва богат речник. Разполагаме с много подходящи активности, съвети и насоки за придобиване на Great English Vocabulary.
    • По-скоро се затруднявате с глаголните времена? Ако разграничавате кога да приложите Present Perfect и кога Past Simple, вече сте готови да се потопите с Past Perfect Continuous и Future Perfect към другите измерения на английската граматика с помощта на доверен преподавател.
    • Често ли си превеждате буквално дума по дума от български на английски? Логиката и конструкцията при двата езика е доста различна. Можем да ви помогнем с внасянето на ред в английското слово.
     
Вече сте определили в каква насока да практикувате английски. Следващата стъпка е да откриете най-подходящата за вас обстановка, за да се чувствате комфортно. Доказано е, че в малки групи, участниците се престрашават много по-лесно да се включат в общ разговор на чужд език. Но има и още нещо, което е ключово за вашия напредък:

2. Ориентирайте се към student-centered група

За да проговорите на английски, разбира се, ви трябва една подходяща група от събеседници. Подбрана и съставена от хора на сходно на вашето ниво на владеене на езика, тя е перфектната среда, в която най-леко и естествено ще придобиете увереност да инициирате сами разговор. В BRITANICA учителят стимулира курсистите да комуникират основно помежду си, като следи за правоговора. Важно е да изговаряте на глас мислите си на английски пред други, не само за да ги информирате, но за да чувате как вие самите произнасяте думите. В учебна група, която е teacher-centered, се набляга на важността на предаваното знание, което оставя учещите в по-пасивна роля на слушащи, възприемащи, наблюдаващи. В ролята си на учащи, които се стремят към говорене, ще извлечете много повече ползи от директна комуникация. С всеки следващ разговор във вашата група ще ви бъде все по-лесно да се изказвате като англоговорящ.

3. Направете говоренето на английски приоритет пред активности по слушане, писане, четене

Нормално е да губите концентрация от основната си цел сред разнообразните начини да учите английски. Може би имате по-предпочитани и любими активности - следите видео-уроци, пробвате да гледате филми или телевизионни предавания на чуждия език. Оставете ги като допълнителни способи да се потопите в англоезична среда. Изхождайки от  стремежа ви за по-свободно говорене, наблегнете основно на диалозите. Заемете активна позиция на участник в действието, например, инициирайте разговори с англоезични колеги в кафе паузите на работа, прекарайте обедната си почивка в компанията на събеседник от чужбина. По ваше предложение разиграйте работна ситуация в групата си по английски, за да репетирате за предстояща бизнес среща. Проявете инициативата да презентирате свой проект изцяло на този език при първи удобен случай. Постоянно се старайте да излизате от своята комфортна зона в комуникирането на чужд език - само така ще започнете да се чувствате в свои води там, където преди ви е било неловко и сте мълчали.  Осмелете се да попитате, ако не сте разбрали нещо в следващата дискусия в офиса. Пробвайте да се представите първи на конферентен бизнес разговор онлайн. Неусетно ще забележете, че придобивате все повече ораторски умения на новия език. Едновременно с разгръщането на тези свои нови сили на работа, разширявате и своето поле на бизнес контакти.

Свържете се с нас  тук, за да сбъднем заедно поставените ви цели по английски език.

Прочетете още

Свързани публикации