Skip to main content

Срещнахме се с Георги от ниво H3 и неговата сестра Мария – дългогодишни наши ученици, и майка им Александрина, за да ви покажем през техните очи как подготовката за End of Year Show – един от най-значимите проекти на BRITANICA, помага на децата да надградят умението си за екипност.

Работата в екип е сред най-важните качества на 21-ви век, защото в света, в който живеем, справянето със задачи, решаването на проблеми и постигането на цели във всяка сфера изисква взаимопомощ и колаборация. Затова с много от заниманията в клас в BRITANICA възпитаваме именно тази способност у нашите ученици, а още по-успешно я предаваме на децата чрез специалните проекти като „Шоуто за края на годината“. Чрез участието си в него децата не просто показват знанията си по английски и дават израз на талантите си, а развиват умението да си сътрудничат в името на една крайна цел.

Видяхме как се случва това във филиал Орлов мост, където репетициите за спектакъла се провеждат всяка събота, а актьорите – ученици от по-горните нива, съвсем не съжаляват, че свободният им следобед е посветен на това. Напротив, идват с желание, с вдъхновение репетират заедно и искрено се забавляват. Дават мотивирани предложения на сценаристката и режисьорката мис Стела за промени в репликите. Смеят се, коментират и изглаждат всяка сцена.

Макар все още декорите и костюмите да не са готови, младежите играят така, че за страничния наблюдател всичко става ясно  – слагат на главите си специални футурстични шлемове и използват джаджи от бъдещето, в което се развива действието на спектакъла. Жанрът е антиутопия. Разказва се за приключение в един свръхтехнологичен и не особено приветлив свят. Попадайки в него, главният герой Пол ще промени отношението си към компютърните игри и онлайн забавленията, от които е обсебен в нашата действителност.

Ролята на Пол се изпълнява от 15-годишния Георги Терзиев. Той учи в BRITANICA от 4 години и за четвърти път е част от End of Year Show.
Чрез участието си в шоуто се срещам с ученици от всички нива във филиала, създаваме нови приятелства и ставаме едно цяло. На репетициите е много забавно, особено когато нашите миски правят различни коментари върху актьорската ни работа. Аз не бих го нарекъл актьорска работа, а забавление! - казва Георги. – Помагаме си един на друг в ученето на репликите, а след това, когато сме пред публика – да не се притесняваме. Така изграждаме способността си за взаимопомощ. В днешно време трябва много добре да умееш да работиш в екип, защото повечето неща, които е необходимо да свършиш в живота, не можеш да ги направиш сам. В BRITANICA е много хубаво това, че с различните неща, в които участваме, като End of Year Show, а и в клас, се учим да работим заедно.

Сестрата на Георги – 18-годишната Мария Терзиева, е била наша ученичка в продължение на 8 години, всяка от които е участвала в шоуто – с танци, с песни или като актриса. Тя също смята, че End of Year Show дава възможност на учениците в BRITANICA да развият умението си да обсъждат, да стигат до консенсус, да колаборират:

Зад спектакъла, който се случва в края на всяка година, стоят страшно много хора – от учителите до всички ученици от различните нива и е изключително забавно. По този начин и ни се налага, и ни е приятно да работим заедно през цялото време. Духът на екипност и съдружие се създава благодарение на многото репетиции – във времето, което прекарваме заедно, като си помагаме и се стремим да направим най-доброто, което можем.

Мария е завършила обучението си в BRITANICA миналата година, като успешно е взела изпита за най-високия сертификат на Cambridge – CPE. За отличното й представяне на изпитите тя смята, че е помогнало и участието й в подготовката и представянето й в End of Year Show: За подготовката за сертификатите, които съм успяла да взема, шоуто ми е помагало с това, че през цялото време репетициите са на английски и съм имала възможност да упражнявам езика на живо. А когато сме писали сценария, ми се е налагало обратното – да използвам речника, който съм придобила.

За Мария шоуто е допринесло не само за вземането на CPE (а по-рано и на САЕ), но и за създаването на трайни приятелства:

С хората, с които се запознавах по време на репетициите, в продължение на няколко години участвахме заедно. Включвали сме се при подготовката на танците, декорите, сценариите... Много ни е помагало чувството за хумор, защото, ако някой направи грешка, по-добре да не я взема твърде насериозно, а да се опита следващия път просто да го направи по-добре.

За това как децата й изграждат уменията си за колаборация през годините, в които играят в шоуто, попитахме и тяхната майка – доц. д-р Александрина Терзиева, преподавател по информатика в УНСС:

За децата е изключително въодушевяващо да правят нещо заедно, да харесват обща идея. За мен и за всеки родител в публиката винаги е било страшно приятно да наблюдавам тяхното вълнение. Така че дали на сцената са моите две деца, или техните съученици, End of Year Show e много хубаво преживяване.
Госпожа Терзиева оценява, че когато порастват, децата „започват да се чувстват все по-ангажирани и проявяват сериозна отговорност към общата си задача, водени от желанието им да създадат добър продукт".

Като университетски преподавател с голям опит в работата с младежи, майката на Георги и Мария казва:
Въпреки че поколението, което расте, са изключителни индивидуалисти, те имат нужда да работят и живеят заедно. Насладата от това да се стремят и да постигат една обща цел им е много необходима, защото нямат възможност да вървят лесно напред, ако не са част от една социална общност – професионална, артистична, приятелска... BRITANICA им дава тази възможност и с начина на преподаване, и с проекти като End of Year Show.

Прочетете още

Свързани публикации