Skip to main content

“The world is a book,” пише Свети Августин, „and those who do not travel read only a page.“ И докато някога са се изисквали неимоверни усилия за прелистването дори на една страница, сега хората могат да прескачат цели глави с лекотата на един самолетен полет.

Ако има едно по-вълнуващо преживяване, от това да бъдете туристи, е това да бъдете изследователи в ренесансовия смисъл на думата. Не просто да наблюдавате чужда култура, но да се потопите изцяло в нея. Днес можете да станете изследователи, докато сте студенти. Така, разлиствайки академичните книги, ще разгледате и „книгата на света“.

За да ви запознаем с чудесата на това да пребивавате в чужбина, се обърнахме към трима младежи, които вече са преминали през този път. Никол Стаменова, възпитаница на Birmingham City University, сподели, че ученето в чужбина ѝ е помогнало да открие у себе си неподозирана дисциплина и издържливост. Нейната състудентка Лора Павлова също смята, че преживяването ѝ е донесло „непланирани богатства“ отвъд академичните постижения. Ива Миткова започва своето следване в специалността Media and Communications “на дъното“, далеч от семейство, приятели и обичната ѝ България. Преодолявайки трудностите, тя започва да събира увереност и след дипломирането си стига до извода: „Тези три години ме изградиха като човек и дадоха огромен тласък на развитието ми като личност. Смея да твърдя, че станах по-отговорен, самостоятелен и космополитен човек с разширен кръгозор.“ Техните разкази ни подбудиха да изведем какви възможности за личностно развитие ви дава следването в чужбина.

1. Учите език в естествена среда

Ученето на език е трудно и продължително, и всеки, който се е впускал в това начинание, е наясно с това. Но има една демографска група, която изучава езици с невероятна лекота – децата. Какво правят те? Гмурват се в среда с непознат език. Когато не разбират нещо, правят връзки с контекста на ситуацията и така си „превеждат“ казаното. Да учите език на място ще ви даде възможност да надградите наученото по английски език в естествена среда. Там ще бъдете заобиколени от местни и ще придобиете инстинктивно усещане за произношение. След няколко месеца, може да започнете да говорите английски така, сякаш ви е майчин език.

2. Опознавате друга култура от първо лице

Както припомня Алдъс Хъксли:“To travel is to discover that everyone is wrong about other countries.“ Повечето страни и народности присъстват в съзнанието под формата на двуизмерни стереотипи. Най-лесният начин да ги пречупите е като откриете какво лежи под често неласкателната опаковка. Опознавайки нова култура, ще осъзнаете, че „нашето“ може да е най-хубаво, но далеч не е единственото. На света съществуват милиони гозби за опитване, градове за разглеждане и гледни точки, които си струва да чуете, дори и ако след това не приемете. Следването в чужбина ви прави по-отворени към света, и ви помага да формирате приятелства  по-лесно.

3. Приветствате нови хора в живота си

Следването в чуждестранен университет предлага не просто образование според западните стандарти, но и студентство в една истински мултикултурна среда. Ще имате възможност да се сблъскате с различни хора с различни перспективи. Вашите чуждестранни състуденти могат да разширят познанията ви за далечни кътчета на глобуса.

Освен да отвори пътя ви към нови запознанства, следването в чужбина ще отвори очите ви за всички връзки в живота ви, както открива Лора Павлова. Тя споделя: „Научих се истински да оценявам хората: тези, с които съм израснала и оставила зад гърба си; и тези, които срещам и опознавам всеки ден.“ Ива казва: „Намерих хора, които смея да наричам приятели и въпреки животът да ни прати по различни пътища, ние винаги ще се срещаме някъде по средата.“

4. Запознавате се с нова академична структура

Ако сте изкарали младежките си години на територията на една държава, вероятно сте запознати само с един тип академична програма. Следвайки в чужбина, вие ще имате възможност да се запознаете с различна образователна система. Преди да изберете към коя държава ще се насочите, е добре да проучите какви са академичните параметри на различните университети. В някои държави има разделение между институциите спрямо това дали дават теоретична основа или практически умения. Важно е да помислите в каква посока предпочитате да се насочите.

За да извлечете максимума от преживяването, опитайте да започнете стаж в местна компания. В проучване на IES Аbroad, 70% от стажуващите са открили нова насока, и са я последвали по-нататък в кариерата си. Следването в чужбина може да отвори пред вас професионални възможности, за които дори не сте се замисляли.

5. Ставате по-конкурентни на пазара на труда

След като завършите, ще трябва да се борите с много млади хора на същата възраст. Всяко качество, с което се откроявате, може да бъде решаващо. Следването в чужбина създава предпоставка за развиване на любопитство, и прави студентите по-уверени в способностите си. Предизвикателствата, с които се сблъскват, развиват уменията им да мислят аналитично, да откриват нестандартни решения и да се справят с кризи. Тези способности са ключови за всяка длъжност, и ще поставят тези кандидати една крачка пред останалите.

6. Опознавате себе си по-добре

Лицето, което показвате пред света, зависи от средата, в която се намирате. Няма как да опознаете целия спектър от качества, които притежавате, докато пребивавате в една и съща среда. Именно затова актьорът Дани Кей казва: „To travel is to take a journey into yourself.“ Ученето в чужбина е добър начин да видите как реагирате в непозната ситуация, без да се осланяте на близките си за подкрепа. Походът към независимост е труден, но наградата си заслужава. Никол Стаменова разказва: „Следването ме направи по-любопитна и самоосъзната. Сега съм готова за пътешествия и приключения.“

Следването в чужбина помага на Ива да опознае нова култура, но това не я отдалечава нейната обичана родна страна. Даже напротив, едва след като напуска своя дом, тя осъзнава колко много дължи на своето семейство, дом и родина. Тя си припомня: „Учейки и следователно живеейки в две различни реалности, ми даде възможността да наблюдавам, сравнявам и преценявам на едно по-обективно и реалистично ниво възможностите, които имам както в България, така и в Англия. Благодарна съм на Англия, но обичам България.“

Днес, възможностите да следвате в чужбина се намират на един телефон разстояние. Свържете се с нас на email: denitsa.moralieva@britanica-edu.org или на телефон 02/466 6555. Ние ще ви дадем насока към подходящи университети за търсената специалност, и ще ви помогнем да подготвите вашата кандидатура. Ако пожелаете да прелистите страницата, BRITANICA ще ви даде криле.