Skip to main content

Предстои ви важна презентация? Сигурно се притеснявате, както повечето хора? Дори артистите, певците и журналистите с много опит признават, че познатото напрежение, известно като сценична треска, не ги напуска никога. Но с него се свиква и всеки може да превърне стресиращото вълнение в ентусиазъм, в положителна и силна енергия, която да предаде на аудиторията. Предлагаме ви десет лесни стъпки, които ще ви помогнат да постигнете желания ефект от вашата презентация:

1. Пишете. Непременно напишете предварително речта си. Разбира се, по-добре е да гледате в очите хората, към които се обръщате, затова трябва да говорите без да четете. Но ако пред вас имате всичко черно на бяло, ще се чувствате по-спокоен и може да не се наложи да поглеждате особено често към страниците. Полезно е да имате още един основен вариант на речта ви – план, в който са опорните точки на изказването ви – термините и формулировките, които не бива да пропуснете. Така с един поглед ще можете да се подсетите и да продължите словото си гладко и вдъхновено.

2. Репетирайте. Отделете време да изиграете насаме вашето представяне. Препоръчително е да го направите пред огледалото, за да следите и позата си. Така ще установите кои са местата, на които губите нишката, дали някои изречения са твърде дълги, има ли неясни моменти и къде трябва да направите смислова пауза. Практиката ще ви помогне още да затвърдите структурата на цялото представяне в ума си и да акцентирате на контакта с публиката, вместо да четете, вперили поглед в папката или в екрана на лаптопа.
Упражнение за напреднали: Запишете на видео или на диктофона на телефона си вашата реч, така съвсем точно ще разберете как звучите и сами ще можете да коригирате някои от аспектите на изказването си.

3. Енергизирайте се. Специалистите съветват, когато правим презентация, да бъдем изпълнени с ентусиазъм – това е заразяващо и завладяващо. Знаете ли, че водещите в музикалните радиостанции през повечето време между песните са изправени пред микрофона и често си танцуват, докато тече поредният блок от хитове? Затова звучат така заредени с енергия и силна емоция при всяко включване в ефир! Действайте като тях – можете да си направите кратка бърза разходка, да потанцувате или да послушате любима поп песен малко преди решаващия момент, важно е да се почувствате добре и изпълнени с жизненост и страст да предадете мислите си.

4. Слушайте. Ако трябва да говорите на конференция или на друг тип събитие, в което се изказват много участници, ще е от полза да следите внимателно речите на тези, които са преди вас. Това ще ви даде възможност да видите реакциите на публиката, да разберете дали е в настроение за шеги или пък е по-сериозна. Можете да използвате и някои от позициите на другите лектори като изходна точка на вашата презентация – така ще покажете уважение към другите презентиращи. В същото време благодарение на слушането ще уловите посоката на мисълта на публиката, с което по-лесно ще спечелите и вниманието ѝ.

5. Визуализирайте. Мисли като „Не знам дали ще се справя. Ще бъде ужасно!“ са абсолютно противопоказни. Добре е да си се представите как завладявате вниманието на аудиторията с чар и интелект и тя ви благодари с оглушителни ръкопляскания и окуражаващи усмивки. Положителните мисли са невероятно ефективни!

6. Доверете се на публиката. Повечето хора, пред които говорите, също биха се притеснявали на ваше място и си дават сметка за това. Така че не се страхувайте, че някой ще ви се изсмее в лицето или пък демонстративно ще покаже, че няма никакъв интерес. Напротив – разчитайте на вниманието и разбирането на хората, пред които говорите, и вярвайте в тяхната симпатия.

7. Дишайте дълбоко. Когато си поемате дълбоко дъх, мозъкът се зарежда с кислород и тялото се отпуска. Обратното – ако се поддадете на нервното напрежение, мускулите ви се стягат и ви карат да задържате дъха си. Получава се омагьосан кръг.

8. Усмихвайте се. Не само приливът на ендорфин предизвиква щастие, което може да се изрази в усмивка, а и обратното – усмивката сама по себе си води до отделянето на хормона на щастието – прави ви по-спокойни и заразява публиката с добро настроение. Това действа дори в разговори онлайн, например на уебинар, или пък по време на конферентна телефонна връзка. Усмивката не само се вижда, но и се „чува“!

9. Използвайте езика на тялото. Нека вашата поза изразява самоувереност в умерена степен, за да не изглежда, че демонстрирате превъзходство. Дръжте главата изправена, нека очите ви не шарят по тавана или по пода, а да срещат погледите на вашите слушатели. Не бъдете сковани и не говорете седнали. Това е израз на пасивност. Ангажиращите жестове, живата и адекватна мимика на лицето, изправеното положение на тялото и движението пред аудиторията ще помогнат много за доброто ви представяне.

10. Подобрете английския си. В нашето глобализирано общество почти няма компания, в която да не се налага да владееш английски на добро ниво, за да можеш да представиш въздействащо продукт, услуга, концепция или план пред своите клиенти, колеги, партньори, шефове. Да се справите с това ще ви помогнат интензивните програми на BRITANICA по бизнес английски. Освен че ще развиете комуникативните си умения, което ще ви направи по-резултатни в работна среда, в тях ще усъвършенствате планирането и изнасянето на ефективна презентация. Ще се научите как най-ясно да формулирате целта ѝ, как да привлечете вниманието на аудиторията си с атрактивно встъпление и как да използвате ключови фрази, за да го задържите до края ѝ. А също така - как да подтикнете слушателите си към действие. Опитът от представянето пред публика в групите по бизнес английски е безценен, тъй като ще ви помогне да си изградите така важната за всяка презентация увереност.