Skip to main content

В BRITANICA се стремим учениците да са мотивирани да учат с желание, да изпитват искрен интерес и вниманието им да бъде фокусирано върху изучавания материал по естествен начин, защото така постигаме максимални резултати и наученото остава трайно. Затова през изминалата учебна година продължихме да правим стъпки напред в геймифицирането на обучението. За учениците от по-високите нива, които в училище са от 3.-12. клас, едно от най-приятните преживявания, свързани с този процес, е играта Class Real. С нея преговорът преди важни тестове се превръща в забавление.

Играта, разработена от млади преподаватели на BRITANICA, е основана на популярната и обичана настолна игра Dungeons & Dragons. Тя прави часовете по-забавни, стимулира диалог и екипна работа и създава усещане за общност. С нея учениците попадат в различни светове и изживяват нови приключения, като всеки ученик има свой аватар – герой, притежаващ вълшебни сили.

Името Class Real е метафора на това, че в нашата съвременност истинското богатство е знанието и високо развитите езикови компетенции и че това е нещото, което може да бъде наречено „първокласно“, ,,притежаващо висока класа“.

За да бъде още по-интересно, играта се надгражда и променя. Новото през изминалата учебна година, спрямо предходната, бе, че учениците бяха въвлечени във вълшебни пътешествия в различни магични светове, изпълнени с приключения, като историите и контекстът бяха различни в различните нива. Пред децата бяха поставени предизвикателства, свързани с любопитни загадки. Те ги преодоляваха чрез знанията си и като награда получаваха улики, които ги водеха напред в играта и им помагаха да разгадаят интересните загадки и да разкрият следващия „епизод“ от заплетената история, излязла сякаш от филм или книга. Така, в търсене на следи и доказателства, освен академичните си знания и умения, учениците усъвършенстваха и логическото си мислене.

В нивата М2, М3 и М4 те търсеха улики, свързани с отдавна изчезнала високоразвита цивилизация и трябваше да се преборят със злодей, който е виновен за краха на тази своеобразна Атлантида. В друг от световете учениците трябваше да помогнат да се върне живителната сила на водата на вълшебен фонтан или пък да влязат в ролята на пирати, които пътуват от остров на остров, а пътят им е осеян с опасности.

Курсистите от нива Н2, Н3 и Н4 също потегляха на морско пътешествие, но не в търсене на съкровища, а за да проучат мистериозно кралство и да разкрият тайните му пред света.

А учениците от най-високите – сертификатните, нива (FCE, CAE и CPE ) вървяха по следите на една мразовита история, изследвайки останките на древен град, който сякаш е паднал от космоса и е останал скрит под пластове лед.

Децата се сблъскват със странни същества и чудовища, всяко от тях трябва да бъде победено със знания, а като награда за всяко преодоляно препятствие учениците получават нова информация и разплитат част от увлекателната история…

Във видеото ще видите моменти от един от часовете през годината, посветен на играта Class Real. Играят я мистър Щилиян от BRITANICA Бургас и негови учени от ниво САЕ:

Ако и вие искате детето ви да учи с вдъхновение и интерес английски език, можете да го запишете в годишните ни програми, които стартират в началото на учебната година: https://britanica-edu.org/kids-yearly-britanica