BRITANICA Families: Коко, Боян и Борис вървят по стъпките на мама

Мама Надя и синовете й Коко, Боян и Борис са най-многочисленото BRITANICA семейство, с което сме се срещали напоследък. Те ни споделят толкова много за нашите курсове, че решихме да посветим на тяхната историята два отделни видео материала. В първия Надя ни разказва за опита си на майка на деца, преминали и преминаващи през началните нива на обучение в годишните ни програми. Тя ни споделя още и за ползата от явяването на децата на изпитите на Cambridge за малки ученици. Във втората част ще се фокусираме върху личните й впечатления от интензивните ни курсове за възрастни и върху сертификатната програма и явяването й на изпит като наша доскорошна курсистка.

Петгодишните близнаци Борис и Боян за първа година са при нас, учат в ниво Very Young Learners 1 във филиал BRITANICA Прага в София. Батко им – третокласникът Константин, е започнал в същия филиал от първото възможно ниво, а сега е в Movers. Надя пък е учила до това лято в BRITANICA, като е преминала по две нива от програмите ни по общ и бизнес английски, а след това е завършила и сертификатния курс за изпита FCE на Cambridge, като целта й е била да подобри английския си, за да може да го използва в работата си на счетоводител.

Първи в BRITANICA започва Коко, когато е на 5. Тогава много хора казват на семейството, че е твърде рано децата да започват да учат английски, когато са в детската градина, защото „трябва да си имат детство“. Тя и съпругът й обаче не се поколебали и сега, поглеждайки назад, майката е категорична, че са постъпили правилно:

Подготовката, която Коко получи тук, изключително много му помогна след това за училище. Това беше причината да запишем и малките тази година.
BRITANICA помага на децата да свикнат с училищната среда и да не изпитват стрес, когато тръгнат в първи клас, а да приемат ученето като удоволствие. Получава се ефектът на доминото – колкото повече им харесва, толкова повече искат да ходят. Борис и Боян видяха, че на Коко му харесва, сега и те се чувстват така и чакат с нетърпение дните, в които имат курс – разказва Надя. – Като виждат, че той се радва на успехите си и ние сме доволни, малките също искат да постигнат същото. Така както Коко е научил английски, те искат да вървят по неговите стъпки. BRITANICA печели малките изключително много с отношение и с метод на преподаване. Тук те учат през игра и през забавление, не го усещат като учене. Свикват и нямат търпение, когато се приберат вкъщи след курса, да си напишат домашното. Чакат с нетърпение деня, в който трябва да дойдат в BRITANICA. Изключително полезно е!"

Коко е изпълнителен, умен и отговорен, в училище учи японски, разисква с родителите си особеностите на двете азбуки в Страната на изгряващото слънце, но в никакъв случай не казва, че английският е по-лесен или за подценяване. Отнася се много сериозно към обучението си в BRITANICA. Разказва два случая, които няма да забрави. Само веднъж през живота си отишъл без домашно по английски, когато бил малък, и макар преподавателката да не му се карала, а само да отбелязала, че не бива така – оттогава никога повече не е пропускал да си изпълни задачите. Съжалява и че наскоро цялата му група понесла наказателна точка, защото съученичка го заговорила по време на час. Колкото и малки да са тези детайли, те ясно показват колко много се държи на дисциплината и как с индивидуален или групов подход децата в BRITANICA свикват с правилата в класната стая, още когато са в подготвителните групи в детската градина. Учат се да са стриктни, съсредоточени, изпълнителни и целенасочени.

Миналата учебна година Коко е завършил ниво Starters, а в началото на ваканцията е бил в лятната програма, която подготвя децата за изпита Starters на Cambridge. Явил се е на изпита и го е взел с максималeн резултат – 15 щитчета, както се обозначава оценката при изпитите на Cambridge за малките ученици.
Изключително доволен е от постигнатото, горд, изпълнен със самочувствие и настроен за постигане на следващи цели. Това е един от ефектите на изпита – децата да сравнят знанията си с връстници от цял свят и да подобрят самооценката и увереността си в собствените си сили. „Когато той знае, че е завършил едно ниво с максималния брой точки, той иска да го направи пак и това безспорно е най-добрият стимул да върви напред!“, казва Надя.

Коко е този, който е вдъхновил близнаците да тръгнат с желание на курсовете, разказал им е, че „там се учи много добре“, както споделят самите те. Баткото пожелава на малките да постигнат същите успехи и им разказва подробно за изпита си, а те, неразбиращи съвсем всичко, го питат един през друг: „Какво е Starters?”, “Какво е Cambridge?”. И Коко им обяснява търпеливо.

Другият човек в семейството, който подкрепя не само децата, а и мама Наде, е таткото. Майката подчертава неговата важна роля за това всички те да учат английски, да вървят напред и да овладяват езика.
Мечтата на майката за децата й, свързана с английския е: „Да не се оказват в моята позиция - да няма нужда да се връщат назад към наученето, за да си го възстановят, да са сигурни в знанията си и свободно да ползват езика. Да го учат с желание и да подхождат с уважение към учението и към езика!“

Семейството има много общи истории, свързани с BRITANICA, които разказват с удоволствие, но най-ценното е това, че когато имат обща посока и се подкрепят, целта им става по-близка и много по-лесно постижима!

Всички впечатления на Надя за интензивните ни програми ще споделим в отделно видео и интересно интервю. Очаквайте скоро...