Skip to main content

За някои да творят е развлечение. За други ‒ призвание и житейски път. Ако сте израстнали с четка и боички в ръка, Великобритания може да бъде мястото, където да достигнете своя пълен творчески потенциал. Но преди да се последвате призива на сърцето си, трябва внимателно да подготвите своята кандидатурата.

Някои артистични специалности изискват да приложите към кандидатурата своето авторско портфолио. Този компонент е валиден за предмети като Fine Art, Design, Fashion Design, Fashion Marketing, филмово изкуство и архитектура. Изискванията за портфолио може да варират, затова е добре да се консултирате със страницата на специалността, преди да започнете да подготвяте работата си. За разлика от повечето предмети, крайният срок за кандидатстване при някои специалности по Art & Design e 24-ти март.

Идеята на портфолиото е да даде платформата, на която да демонстрирате вашите артистични умения, креативност и оригиналност на идеите. Гледайте на портфолиото не като на поредното задание, а като на възможност да изразите своетo артистично манифесто. Не се страхувайте да го направите лично: университетите търсят студенти, които да демонстрират индивидуалност и не се страхуват да се открояват.

Форматът на портфолиото зависи от специалността, по която кандидатствате. Тези, които кандидатстват по филмови курсове, трябва да изпратят линк към авторско видео, качено на платформата на YouTube или Vimeo. Към това може да приложите и кратко текстово описание на основната концепция на видео материала. Към него е добре да представите списък с вашите вдъхновения и културни референции. 

Кандидатстващите по програми за дизайн обикновено трябва да приложат компилация от готови изображения. В общия случай, университетите изискват 20 творби. Някои училища имат много конкретни изисквания за това какъв тип творби трябва да приложете, докато други приемат широк спектър от работа. Добре е да проверите в страницата на специалността за точни специфики относно желания формат на портфолиото, както и за допълнителни изисквания. В допълнение, кандидатите трябва да предоставят определен брой скици/ чернови. По този начин, изпитващите ще могат да проследят как вдъхновението отвежда кандидатите до готовата творба.

По възможност, е добре да експериментирате с материалите и платформите, за да покажете целия обхват на уменията си. Покажете, че умеете да претворите идеите си и на дигитална платформа, и на хартия. Можете да изпратите работа под формата на макети, прототипи, скулптура, картини, скици, графики, дигитални принтове, илюстрации, фотография, анимация. В случай, че творенията ви са в 3D форма, можете да ги представите чрез снимков материал. Всяка творба трябва да придружена с етикет, който обосновава дата на създаване, използвани материали и допълнителни бележки. Трябва да обясните кои от творбите са били зададени от училище, и кои — плод на лична инициатива. Имайте предвид, че може да не ви бъде даден допълнителен шанс да обясните кое какво е, затова трябва да опишете всичко възможно най-ясно.

Много унивеситети съветват да включите скици от натура, дори и ако курсът ви не е свързан изцяло с рисуване. Причината е, че този тип задания демонстрират, че вие имате усещане за форма и пропорция, и умеете да откривате красотата в детайлите. Това са фундаментални способности във сферата на изкуството, независимо в коя посока смятате да се насочите по-късно.

Освен вашия талант и умения, портфолиото трябва да демонстрира вашето разбиране по историята на медиума и основните артистични течения. Добре е да покажете, че можете да поставите творчеството си в културния контекст на 21. век, и познавате работата на влиятелни творци през вековете и в съвремието. Някои университети могат да изискват кратко есе, в което да опишете какво ви вдъхновява, какви материали предпочитате да използвате, както и какъв е вашият модел на работа.

В допълнение към творбите, можете да впечатлите институциите и със структурата на портфолиото. Помислете как най-добре да представите материалите си – дали като ги подредите в различни категории, или като се опитате да разкажете история. Нека всеки елемент дава на изпитващия усещане за вашатa индивидуалност. Не се страхувайте да пречупите творчеството си през определена призма на интерес. Ако имате своя страст или хоби, например политика, технология или мода, можете да го включите в творбите си. Всичко, което казва на университетите кои сте, и показва колко страстно сте отдадени на работата си, ще наклони везните във ваша полза.

Размерът на портфолиото е ограничен, затова включете само творбите, които демонстрират пълния обхват на вашите умения. Добре е да се консултирате и с трето лице преди да изпратите работата си; например, учител по изобразително изкуство, който ви познава и разбира вашата креативна насока.

Различните университети имат различни изисквания за това как да бъде предадено портфолиото. Някои заведения ще ви дадат възможност да го качите дигитално. Други изискват да го получат във физическа форма, обикновено в размер А3. Имайте предвид, че веднъж изпратено, няма гаранции, портфолиото да ви бъде върнато. Поради огромния брой на получени работи, университетите не могат да осигурят тяхното безопасно изпращане обратно.

Не се притеснявайте, ако портфолиото ви не е на нивото на тези, изложени в интернет. Обикновено, само най-добрите кандидати публикуват своята работа, и тези модели не са показател за средния стандарт на прием. Университетите са наясно, че не всички кандидати са били професионално обучени и нивото на техника не е решаващо. Това, което търсят, е вроден талант, идеи и креативност.

Не е изключено да бъдете поканени на интервю. Ако интервюто е на място, може да се наложи да вземете хартиено копие със себе си. Ако интервюто е по Skype, могат да изискват да представите труда си под формата на презентация/слайдове. За интервюиращите е важно да демонстрирате отдаденост на изкуството като цяло, затова може да се поинтересуват кои са творците, на които се възхищавате и дали редовно посещавате изложби.

Конкуренцията в тази специалност е сериозна, но това не трябва да ви спира да последвате призванието си. При създаване на портфолиото, следвайте творческия си усет. Помислете как най-добре ще изразите себе си. Не се страхувайте да рискувате – университетите търсят смели творци, които са готови да се гмурнат в неизследвана територия и да ги влечатлят с прогресивни идеи.