Skip to main content

Кандидатстудентската кампания за обучение в чужбина е в разгара си. На 15-и януари беше последният срок за подаване на документите към университетите във Великобритания за академичната 2019/2020 година. Ако вече сте изпратили целия набор от документи, ето какви са следващите стъпки, които Ви очакват:

1. Обратна връзка от университетите:

Крайният срок за отговор на Вашата кандидатура от всеки университет, в който сте кандидатствали, е до 2-ри май. Отговорите, които може да получите, са следните:

  • Conditional offer: както се разбира от самото име - ще получите писмо с условия (with conditions). Университетът ще Ви предложи място, ако отговаряте на определени академични изисквания, но се очаква да покриете и други критерии (например да представите резултати от финални изпити);
  • Unconditional offer: това е заветното писмо без условия, което очаква всеки кандидат-студент. Това означава, че вече сте покрили изискванията на университета и Ви предлагат да станете техен студент. Въпреки това, вероятно ще се наложи да осигурите и други уточняващи документи, доказващи резултатите и квалификациите, с които кандидатствате;
  • Invitation: университетът иска да проведе интервю с Вас, като датата за това се намира в секция „Track” в профила Ви в www.ucas.com. Ако по някаква причина не откривате информацията там, директно се обадете на университета. Имате притеснения, свързани с интервюто? Обърнете се към нашите консултанти от BRITANICA Advisers, които ще Ви дадат ценни насоки за едно безупречно представяне;    
  • Unsuccessful: университетът не Ви предлага място. Мотивите за това също ще намерите в опция „Track” в сайта на UCAS или като се свържете с административния екип на университета;
  • Withdrawn: университетът е анулирал кандидатурата Ви. Разгледайте причините по гореспоменатия начин (www.ucas.com – „Track“).

2. Отговаряне на оферти от университетите:

Когато получите всички пет оферти от университетите, обмислете внимателно различните опции. В секция „Track” може да проследите ключовите дати, в които трябва да върнете отговор на съответното учебно заведение. 

Вашите отговори могат да бъдат три типа:

  • със сигурност (firm) – това е Вашият сигурен избор – университетът, в който най-много искате да учите;
  • резервен вариант (insurance) – това е алтернативен вариант, ако не успеете да отговорите на всички изисквания, зададени от университета, който е основният Ви избор;
  • отказ (decline) – отказвате други оферти, които не съответстват на Вашето желание.

3. В очакване на резултати от изпитите и официален отговор от университета

Получили сте условна оферта? Следващата стъпка от процеса е да изчакате университетът да обнови предложението си на база резултатите от положените финални изпити. Ако имате съмнения и въпроси как да процедирате занапред, можете да се обърнете към консултантите ни от BRITANICA Advisers.

Ето и още един съвет: Докато чакате официалния отговор от учебното заведение, систематизирайте мислите си и потърсете релевантна информация относно други ключови аспекти на кандидатстването. Знаем, че дори и за най-авантюристично настроените младежи, заминаването в чужбина е свързано и с известни притеснения. Затова се възползвайте от предимствата на технологиите и започнете да правите обстойно проучване за студентския живот в чужбина.  Последвайте Вашите любими университети в социалните мрежи и проследете активността им, разгледайте сайтовете им, свържете се с бивши и настоящи студенти. Информацията от първо лице – тоест от хора, които успешно са се адаптирали и вече се наслаждават на студентския живот, би била много полезна за Вас. Нещо повече, по този начин ще попаднете на връстници със сходни интереси и специалности, и ще създадете приятелства, дори преди да сте заминали. Ценна информация ще Ви даде и участието в събития като „Отворени дни“ в университетите. Там ще Ви посрещне екип от професионалисти, които ще отговорят на всички Ваши въпроси и допълнилно ще Ви разяснят цялостната визия за обучението и живота в кампуса.

Да, студентските години в чужбина са един безкраен процес на 'international social networking' - грабете с пълни шепи и по-късно сами ще осъзнаете колко полезно е било това приключение за Вас!

Кандидатстването в чуждестранен университет е голяма крачка в живота Ви и е необходимо внимателно да следвате процесите и да сте уверени, че сте спазили изискванията на UCAS или на конкретния университет. Затова не се притеснявайте да насочите всеки Ваш въпрос към нас и ще намерим отговорите заедно – за да сте спокойни и сигурни в бъдещето, което сте си избрали!

За повече информация, свържете се с нас тук.