Skip to main content

С над 300 университета на своята територия, 18 от които са в топ 100 на световната класация на QS World University Rankings, Великобритания е един от лидерите в световното образование. Страната съчетава най-доброто от традиции в обучението и технологични иновации, за да възпита младите студенти в мислещи професионалисти.

За да станете част от елитната образователна система, трябва да докажете, че сте готови за интелектуалното натоварване със силна диплома и отличен резултат на езиков тест, както и да спечелите комисията по прием с пламенно мотивационно писмо и списък от интересни извънкласни дейности. Ето стъпките, които трябва да предприемете за успешен прием:

1) Изберете подходяща специалност за вас

Във Великобритания се предлагат над 30 000 курса. Най-общо бакалавърските степени се делят на две категории: Bachelor of Arts (BA) и Bachelor of Science (BS). В Bachelor of Arts попадат специалности, свързани с изкуства, медия, дизайн, хуманитарни и някои социални науки, а в Bachelor of Science включват предмети, свързани с компютърни науки, информационни технологии и криминалистика. Изключение правят предмети като психология, счетоводство и бизнес науки, които могат да бъдат поставени и в двете категории. Обикновено, ако специалността фигурира като Bachelor of Arts, тя предлага широк спектър от знания, а ако е поставена в Bachelor of Science – тясна специализация.

Ако се интересувате от повече от един предмет, в някои университети можете да запишете специалност от типа Joint Course (два предмета, които се изучават с еднаква интензивност) или специалност от типа Major/ Minor Course (основен и второстепенен предмет, които се изучават в пропорция 75%/ 25%). Преди да направите избора, помислете в каква насока бихте искали да се насочите и какъв тип знания бихте желали да получите.

2) Изберетe подходящ университет за вас

След като сте се спрели на специалност е време да изберете университет. В рамките на една учебна година, имате право да кандидатствате в до 5 университета през портала на UCAS. При избор на учебно заведение, трябва да вземете предвид комплекс от фактори. Ключов компонент е мястото на университета в класацията на учебни заведения. Университетите на върха са извоювали репутация сред академици и работодатели, и това ще подсигури вашите проспекти да откриете добра позиция след дипломиране. Важно е също да изберете учебно заведение на място, където ще се чувствате удобно – дали ще е в метрополис или в идиличен провинциален град.

Не забравяйте да прочетете внимателно учебната програма във всяко учебно заведение. Всеки университет сам изготвя своята програма и специалности с едно и също име могат да включват различни предмети. Някои университети предлагат и програма от типа сандвич, където студентите прекарват една година в чуждестранен университет. Преди да направите решителния избор, помислете кой тип програма отговаря на желанията ви.

 

 

3) Спечелете си място в университет с ефектно мотивационно писмо

Мотивационното писмо е вашата възможност да покажете на комисията по прием, че вие сте техният идеален кандидат. Там трябва да обясните защо сте се насочили към тази  специалности и кои са качествата, които ви правят подходящ за тази професия. Текстът трябва да бъде не по-дълъг от 4000 символа с включени бели полета или 47 реда текст. Силно мотивационно писмо трябва да покаже вашия ентусиазъм, отдаденост на предмета и интереси. Можете да го подкрепите с примери или забавни анекдоти, които илюстрират че притежавате уменията, необходими за да успеете в избраната сфера. Не се страхувайте да покажете оригиналност. Комисиите по прием във всеки университет четат хиляди писма всяка година. Опитайте да се представите по начин, който ще ви отличи от останалите кандидати. 

4) Вземете препоръка от преподавател

За да кандидатствате, ви трябва и препоръка от учител. Изберете преподавател по предмет, който ви е на сърце. Допълнителен плюс ще бъде, ако имате доказани постижения в този предмет: ходили сте на олимпиади или сте участвали в проекти. Нека препоръката кпоказва, че притежавате качества, свързани със специалността. Например, ако кандидатствате медицина, препоръката трябва да изтъкне, че притежавате емпатия, умения за работа в екип и способност да запазвате самообладание в кризисни ситуации.

5) Явете се на тест за определяне на ниво

За да бъдете приети в британски университет, трябва да покажете, че владеете английски на необходимото ниво, за да разбирате сложния материал и да пишете академични есета. Затова трябва да демонстрирате добри резултати на езиков тест. Най-популярните опции са сертификатите на Cambridge (CAE и СРЕ) и IELTS (International English Language Testing System). Повечето университети приемат минимална оценка от 6,5 на IELTS или С на САЕ. Ако не можете да изкарате тези резултати, учебното заведение може да ви предложи да изкарате Foundation Year – предварителна година, в която изучавате езика.

6) Не забравяйте да приготвите преведена и легализирана академична справка

Към кандидатурите трябва да приложите и преведена и легализирана академична справка. Тя трябва да включва успеха ви в последните три години от гимназията: от 9. до 11. клас включително. Оценките имат различна тежест в зависимост от специалността, по която кандидатствате. Обикновено, се взема под внимание успеха по предмети, ключови за специалността. Например, ако кандидатствате компютърни или инженерни науки, трябва да покажете високи оценки по математика.

Тежестта на дипломата като цяло също зависи от специалността, по която кандидатствате. Отличният успех е от огромно значение за специалности като медицина, защото това показва, че можете да издържате на умствено натоварване. От друга страна, ако кандидатствате изкуство или дизайн, по-важно ще бъде вашето портфолио.

 

 

7) Съберете грамоти от участие в извънкласни дейности (CV)

За университетите на запад е много важно да покажете, че сте били дейни като ученици. Опитайте да съберете колкото се може повече документи, които удостоверяват, че сте вземали участие в допълнителни дейности. Това сигнализира, че притежавате личностните качества, които ще ви направят добри студенти и успешни професионалисти. Явяването на състезания и олимпиади демонстрира амбиция, състезателен дух и устременост. Членство в клубове по интереси означава, че сте дотолкова заинтригувани от определен предмет или хоби, че сте склонни да отделяте от свободното си време в допълнителни занимания. Участието в благотворителни и доброволчески дейности развиват силна гражданска позиция. Фактът, че успявате да отделяте време за допълнителни активности, като същевременно поддържате висок успех в училище, означава, че сте организирани и умеете да управлявате времето си добре. Всички тези качества са ключови при следването в университет, и ще ви дадат преднина пред останалите кандидати.

Крайният срок за кандидатстване в Оксфорд, Кеймбридж и медицина е 15 октомври за прием септември, а за всички останали – 15 януари.

Подготовката на кандидатурата към британски университети е трудна и изисква инвестиция на време и усилия. Именно за това нашите консултанти в Advisers са готови да ви подадат ръка в този процес. Ние ще ви помогнем при избора на специалност и университет. Ако не сте сигурни накъде да се насочите, ние ще ви помогнем с кариерен тест, който даде предложения за кариера на базата на вашите качества и интереси. След това ще изготвим персонализиран план с конкретни стъпки и срокове. Започваме подготовката на вашата кандидатура, като ви създадем личен профил в системата на UCAS. В зависимост от вашите възможности и  нивото ви на владеене на английски, ние ще ви посъветваме кой езиков тест ще ви даде необходимите резултати. След това ще ви поканим на семинар, където ще получите практически съвети, с които ще ви помогнем да напишете незабравимо мотивационно писмо. Можете да си уговорите консултация на телефон 02/ 466 6555 или на email: ucas@britanica-edu.org. С услугата Advisers, кандидатстването в чужбина е постижимо.

Прочетете още

Свързани публикации