Skip to main content

В BRITANICA Adventure Camp 8-10 годишните не само надграждат английския си език, а и уменията си за общуване и познанията си за природата. В игрите и забавленията на открито стават по-здрави, по-самоуверени и за броени дни видимо порастват! Ето кои са седемте трайни ползи от летния лагер за децата:

Растем по-здрави и силни
Децата ни прекарват все по-малко време в здравословна среда навън. Замърсеният въздух на големите градове, препълнените с коли улици, и дните, минаващи между училището и дома, не допринасят за здравето им. На този фон летният лагер в планината е идеална възможност за закаляване и повишаване на съпротивителните сили на организма, което има положително отражение през цялата година. За това помага смяната на климата, чистият планински въздух и многото спортни игри на открито, които изпълват ежедневната програма на BRITANICA Adventure Camp. Активността на малчуганите сред природата развива физическите и моторните им умения, силата, баланса, координацията. Слънцето прави децата по-усмихнати и щастливи, и те се завръщат по-здрави и ентусиазирани за приключения през оставащото време от ваканцията. И най-важното – започват да обичат природата!

Всичко правим в точен час
Изграждането на всекидневни навици е важен елемент от възпитанието на децата особено в първите училищни класове. Лагерът е идеалното място, на което малките да утвърдят желанието и умението си да спазват дневен режим, защото сънят, храненията, игрите, образователните и спортните активности и вечерните забавления си имат точен час. Всяко занимание е толкова интересно, че никой не иска да пропусне и минутка от него, затова точността става нещо обичайно. Десет дни са достатъчен период децата да свикнат с ползите на подредения ден, в който има време за всичко – и за учене, и за забавления. А после пренасят полезните навици у дома.

Можем и сами
Когато родителите не са наоколо да кажат на децата да си оправят леглото и да си подредят стаята... всичко е в ръцете на малчуганите! В лагера се поощрява поддържането на реда и хигиената и адвенчърите започват сами да се грижат за пространството около себе си. Подреждането на шкафчето, сгъването на завивките и прибирането на личните вещи става отговорност, която децата приемат с готовност. А когато получат похвали от своите лидери колко добре са се справили, се създава стабилна основа за траен навик и това е гаранция, че децата ще се върнат вкъщи пораснали, по-уверени в собствените си сили и по-независими.

Говорим свободно английски
Не само в определените за това учебни часове, а навсякъде и по всяко време в BRITANICA Adventure Camp, лидерите подтикват децата да говорят само на английски. Изключително ценна е възможността за използване на езика в неформална обстановка. Това дава възможност на всяко дете да се отпусне, да започне да използва свободно езика и да се почувства комфортно в чуждоезикова среда. Преживяването е мотивиращо и за напредналите, които виждат колко добре се справят, и за тези, които са в началните етапи на овладяване на езика. Малчовците развиват по-голямо желание да надграждат знанията си по английски, за да могат да общуват още по-успешно в лагера следващото лято.

Откриваме талантите си
Всеки ден от BRITANICA Adventure Camp завършва с различна вечерна програма, която е предизвикателство за дарбите и въображението на малчуганите. Те танцуват, пеят, рецитират стихове, измислят скечове и ги представят заедно. Тези, които са свикнали да се изявяват, запалват останалите и ги включват в своите сценарии. Така и по-срамежливите могат да харесат усещането да се представят пред публика. Други пък откриват, че дадено изкуство – например танците или пеенето, им допада и това може да е добра основа за бъдещо развитие. След лагера някои от децата искат да започнат да се занимават с нещо, което са усетили, че е вълнуващо за тях и им се отдава.

Забравяме за електронните устройства
От все по-ранна възраст малките свързват забавленията с електронните устройства. Трудно ни е да повярваме, че децата ни биха могли да прекарат цели десет дни без компютър, таблет и телефон, а също и без телевизия!
„Забавните“ джаджи натоварват очите и отнемат от времето за истинска комуникация и движение. Затова в BRITANICA Adventure Camp малчуганите получават телефоните си само сутрин, по време на обедната сиеста и преди вечерната програма, за да се чуят с родителите си, а дните им са изпълнени с толкова разнообразни занимания, че дигиталното пространство изобщо не им липсва. За комуникацията между децата и за спокойното им заспиване вечер допринася и това, че в стаите си нямат телефони и телевизори, които да ги държат будни до късно. Когато се убедят, че и без електронните игри и филмите може да им бъде интересно, дори след лагера малките по-рядко се сещат за тях!

Научаваме се да пазим природата
Активностите в програмите 'How Green' и 'Heal the World' полагат основите на екологичното възпитание, като запознават децата с животните и растенията и ги учат как да опазват природата. Скаутската програма въвежда адвенчърите в различни техники за справяне в планината и ги въвлича в забавни приключения. Децата прилагат наученото по време на еднодневния поход, когато се докосват непосредствено до природата и оценяват още по-добре огромното й значение. Разговорят за дърветата, които пречистват въздуха, и за водата, която е извор на живот. След това създават свои проекти за опазването им. Срещите с пеперуда, птица или таралежче са много по-различни и вдъхновяващи от картинките в книжките или посещенията в зоологическата градина! Веднъж обикнали природата, малчуганите ще искат да бъдат близо до нея и в бъдеще, което пък ще допринася за здравето им. А каква по-голяма полза от това?!

Така неусетно, само за броени дни, малките приключенци стават по-здрави, по-знаещи, можещи и самостоятелни. А творчеството, забавленията, новите приятелства и красивата природата създават у тях незабравими спомени и карат всяко дете да иска отново да се завърне в BRITANICA Adventure Camp.

За повече информация:
https://britanica-edu.org/camp/adventure

Записването е онлайн:
https://britanica-edu.org/kak-da-se-zapisha

* Местата са ограничени