Skip to main content

След месеците, в които децата учиха онлайн, на всички им се иска отново да бъдат заедно с приятели – да се забавляват, да научават нови неща и от сутрин до вечер да бъдат активни и сред свои връстници!

Лятото дава възможност за повече игри навън, които се отразяват изключително ползотворно на развитието на децата. При играта навън детето взима решения, общува и се адаптира към различни ситуации. Това изгражда характера му и го прави по-уверено. И това е страхотно!

Докато играе на открито в нова за него среда, детето се научава да:

  • Как работи светът – чрез игра, попадане в непредвидени ситуации и комуникация с останалите деца, то вижда механизмите, според които се случват нещата – как възникват и се разрешават конфликтите, как се появяват непредвиден фактори и как могат да се преодолеят или приобщят.
  • Как да реагира в ситуациите спрямо контекста и участниците – по метода опит-грешка-опит-успех детето научава много за ефективното общуване с хора с различни характери и до какво водят конкретни реакции във всякакви ситуации.
  • Как да играе, общува и да действа в екип – осъзнава, че съществуват различни социални роли. Когато играе с другите деца навън, веднъж може да е пилот на космически кораб, друг път – учител или археолог. Така малчуганът ви се учи да адаптира поведението си спрямо ролята си и тези на останалите играчи, което в бъдеще ще му помогне да постига целите си в екипна среда.
  • Как да преценява риска – по време на играта навън детето има възможност да изживее различни роли и да си изгради инстинкт да преценява кога си заслужава да поеме риск и кога не. Кога можеш да догониш топката в играта, кога да отстояваш мнението си и кога е по-добре да отстъпиш.
  • Как да намира креативни решения на проблемите – ако вятърът е съборил къщичката от пръчки, детето трябва да я построи отново и тя да бъде по-здрава. Ако още едно дете иска да се включи в играта, а ролите са разпределени, трябва да измислим нов герой. Непредвидените ситуации изискват бързи и творчески решения!

Когато даваме възможност на детето си да играе навън, сред деца, с които се среща за пръв път, то преживява и се справя с различни ситуации и така е по-въодушевено да преодолява бъдещи препятствия, гордее се повече с постиженията си става по-уверено в собствените си възможности.

Оставяйки детето да бъде в среда, която е различна от семейството и училището, ние му показваме, че вярваме, че може само да се справи във всяка ситуация. Това повлиява в огромна степен на начина, по който то възприема себе си и собствените си сили.
В същото време, ако детето никога не бъде оставено да се включи в игри извън познатата му среда, рискуваме то да расте със съмнения във възможностите си и да става по-неуверено и уязвимо. Тази неувереност може да прерасне в силно безпокойство и невъзможност за справяне във важни ситуации при наличие на стрес.

Какво можем да направим ние – родителите?

Важно е да дадем на детето си времето, в което то да бъде самостоятелно, да играе навън и да попадне в нова среда, в която да се учи от опита, който натрупва, и да бъде креативно. Затова ние от BRITANICA създадохме двуседмично лятно приключение, с което да дадем на децата времето, в което истински да се забавляват, да надграждат знания и умения и да създават нови приятелства!

BRITANICA City Summer е близо до вас, в същото време децата ви ще играят в здравословна паркова среда в полите на Витоша, в комфортния и модерен кампус на BRITANICA Park School. Ще учим английски с игри, изкуство, спорт и музика!

BRITANICA City Summer е възможност за децата да преживеят това, на което ние искаме да ги научим, защото така най-лесно и трайно се запомнят истинските и важни за бъдещето уроци.


За повече информация за BRITANICA City Summer прочетете тук: https://britanica-edu.org/citysummer