Skip to main content

Лятната ваканция е вече в разгара си! За децата тези дни са много любими и обичат да ги прекарват в игра. За да не губят обаче това, което са натрупали като знания по английски през изминалата учебната година, а и за да бъде лесен и плавен преходът към следващата, ще ви дадем няколко свежи идеи за интересни образователни активности, които да бъдат забавни и приятни за детето ви през лятото. Така хем ще прекарвате повече време заедно, хем ще разширите кръгозора му, а и можете да ги правите навсякъде, независимо от плановете и пътуванията ви!

1. Играйте образователни игри

Вариантите, между които можете да избирате, са разнообразни. От импровизирани игри, за които са ви нужни само хартия и химикал, до настолни игри и онлайн версии. Разбира се,  опции, на които ще се спрете, съобразете с възрастта, интересите и знанията по английски на детето ви. Докато за по-малките – до 5-6 годишна възраст, е чудесна идея да редите пъзел с английската азбука, да майсторите букви от кинетичен пясък и да броите one, two, three… докато си подавате топка, то за по-големите по-полезни ще са стратегическите игри, Scrabble на английски и т.н. Вкъщи или навън, можете винаги да започнете игра с думите: I spy with my little eye something beginning with the letter...

2. Посетете музей, зоологическата или ботаническата градина

Спрямо избраната от вас локация подгответе думи на английски и ги обяснете на малкия изследовател по време на вашата разходка. Изберете истории и интересни факти. Не са ви необходими дълги списъци от думи, а само ключови фрази, които детето ви ще използва при пътувания и посещения на забележителности в чужбина. Например: ticket, tag, entrance, exit, map, guide. Подгответе се спрямо нивото по език на детето. Ако то е посещавало вече часове по английски, може да ви изненада приятно с познанията си, а вие можете да го насочите към следващото езиково предизвикателство.

3. Пътувайте заедно до интересна и значима локация с природни или исторически забележителности

Влезте в ролята на пътешественици и организирайте приключение за вашето дете. Дайте му да снима и му разказвайте за различните обекти от вашата екскурзия. Включете английска лексика в описанията. След това вкъщи накарайте малкия изследовател да разкаже за пътуването на негов англоговорящ приятел (или пък на любим филмов или комикс герой, който знае само английски). Ако детето вече може да пише, помогнете му да направи дневник с преживяванията и да напише заглавия на английски за снимките. Често може да се връщате към албума или дневника, за да си припомняте хубавите моменти, както и да запълвате празните страници с нови вълнуващи истории. Емоционалното преживяване при децата силно помага за лесното запомняне на нови изрази и думи на чужд език.

4. Направете проект с помощта на събрани в парка или планината материали

Изберете някой хубав слънчев летен ден за разходка, на която да имате възможност да съберете листа, камъчета и шишарки с вашето дете. После вкъщи може да измайсторите чуден град от материалите, украса, маска или каквото още ви хрумне. Назовавайте отделните предмети на английски. Ако детето ви е по-напреднало с езика, може да му описвате какво правите, каква е идеята и да давате вашите съвети и насоки на английски.

5. Измайсторете летен календар с активности на английски

Какво по-хубаво от това да планирате повече време заедно със семейството? Нужни са ви само лист хартия и материали за оцветяване, за да направите заедно  летен календар с любимите занимания:

A Walk in the Park
Playground Time
Swimming Pool
Visit Grandma & Grandpa
Birthday Party

Допълнете календара с важните дати и сега няма как да пропуснете онзи детски рожден ден. Ако вашето дете е по-мъничко и още не може да чете, използвайте  стикери, рисунки. В допълнение направете Countdown таймер с моливи. С всеки ден оставащото време до отбелязаното събитие ще намалява, изтривате броя дни  от вчера с гумичка и актуализирате днешния, а с това и числата ще стоят на видно място.

Покрай всички тези летни занимания по английски език, детето ви ще се води от вашия пример, ще развива своето любопитство, ще се упражнява в креативност и  взимане на решения, ще прекарва своята ваканция пълноценно и ще се подготвя за предстоящите уроци наесен.

Обърнете се към нас за записвания в годишните ни курсове по английски език за деца още през лятото, за да продължим с изучаването на езика през годината и  да надградим знанията на вашето дете.  Вижте кой е най-удобния за вас филиал на BRITANICA тук.

Прочетете още

Свързани публикации