Развиваме качествата на 21-ви век: УПОРИТОСТ

Много родители смятат, че ако детето им започне да учи английски на по-късна възраст, би било изключително трудно да се изравни като ниво на знанията с деца, които години наред учат езика. Истината е, че това е абсолютно възможно. Да, много по-трудно, но възможно! Такъв е примерът на шестокласника Александър Дочев от ниво Т1 във филиал Плиска, който започва да учи в BRITANICA тази година, без да има почти никакви познания по английски от преди това. Благодарение на упоритостта си, той е напреднал осезаемо с езика, чувства се уверен и дори ще се яви на изпита на Cambridge – Movers през юни. А неговият преподавател – мистър Алекс, е убеден, че Сашко ще се справи чудесно.

Александър и неговата майка – Соня, ни приеха в дома си, за да разговаряме за това какъв трябва да бъде един ученик, за да успее да постигне целите и мечтите си.

Благодарение на курса в BRITANICA Сашко се справя със сериозен проблем – с неувереността, която се поражда у него, при първата му среща с английския в училище. Той учи италиански до четвърти клас. В пети продължава в друго училище, в английска паралелка. Само няколко деца в класа, сред които и Сашко, обаче са на начално ниво, докато повечето имат познания по езика. Заради този дисбаланс момчето доста се обезкуражава: „Мислех, че нищо не знам и не мога.“


Тази учебна година за щастие започва много по-различно. „Откакто започнах да уча в BRITANICA, разбрах, че мога и знам и вече съм по-уверен.“, казва той. Смята, че от неговите лични качества да напредва му помагат „упоритостта и целенасочеността“. „Важно е да си упорит в училище, защото това ще ти помогне и занапред. Постоянен съм в домашните си, винаги правя това, което учителят ми каже. Пиша си електронното домашно, чета книги и текстове на английски, гледам клипове”, разказва детето. И го прави неотклонно, макар училищната му програма да е много натоварена. Виждаме как със старание изписва всяка нова дума по десет пъти и я изговаря на английски и български. Прогресът му е явен и от резултатите му на тестовете в BRITANICA, на които винаги има над 90 точки от 100 максимални.

„Нямаше и месец, откакто го записах в BRITANICA, и изведнъж той престана да споменава, че английският му е някакъв проблем в училище и че се чувства притеснен. Постигна голям напредък. Учителят му има много добро отношение към децата, а когато те са спокойни, нещата са получават. Всичко в BRITANICA е съобразено и с възрастта на учениците, и с нивото им.“, разказва майката. Тя получава само положителни отзиви за сина си: "мистър Алекс ми е казвал, че е много доволен от него, че винаги си знае думите, и най-важното – че е изключително изпълнителен“.

И според Сашко успехът му е резултат и „от начина на преподаване и от учителя в BRITANICA”. „Винаги в часовете е много забавно и интересно и винаги отивам с желание, защото знам, че ще науча нещо ново“, казва той.
Вече е постигнал една от целите, които си е поставил: „Най-хубавото е, че вече мога до говоря на английски и да разбирам английска реч, защото в часовете говорим само на английски.“

Придружаваме момчето в часа му във филиал Плиска, където децата от групата му отговарят смело на въпросите на учителя и слушат с внимание.
“В началото Сашко беше много скептичен към езика. Давах му допълнителни задачи, което не би се харесало на всяко дете, но той е упорит и това при него работи. По този начин видя, че се справя. Вече идва с ентусиазъм и в момента е един от най-добрите ученици.“, разказва ни мистър Алекс.
Подчертава, че за Сашко и съучениците му, както и за всички деца от ниво Т1, едно от най-трудните неща е да започнат да общуват изцяло на английски. Постигнали са го още след втория месец в BRITANICA. „Това е доста амбициозно, но децата успяват. Наистина от тези ученици се изискват повече усилия и мотивация. Те не само трябва да овладеят материала, който връстниците им от други нива учат в продължение на няколко години, а и да си изградят нужните навици за учене.“, казва учителят. Убеден е, че Сашко „ще бъде напълно подготвен да се яви на изпита Movers и да има високи резултати, каквито много деца от това ниво постигат всяка година“.
И ние вярваме, че Сашко ще успее, защото е упорит и трудностите не могат да го откажат от целта му!