Развиваме качествата на 21-ви век: Mindfulness

Измина юли, който ще остане незабравим за всички наши ученици, които бяха на летните езикови лагери BRITANICA Summer Camps. Там децата надграждаха английския си език, създаваха приятелства и приключенстваха сред красивата природа на Рила и Родопите. През август, когато в BRITANICA сме във ваканция, насърчаваме децата да четат книги на английски и да възприемат четенето като забавление и приятен начин за почивка. Така те поддържат наученото през годината и умовете им са будни и ангажирани. Четенето, като много малко други занимания, развива и едно от качествата, които са особено ценни в съвременния свят – mindfulness.

Mindfulness е способността да бъдеш тук и сега във всеки процес и да го възприемаш с пълното си съзнание. Важно е да изградим това умение у нашите деца, защото те са атакувани от информация по много различни канали и е трудно да бъдат откъснати от екраните на телефоните, от социалните мрежи и компютърните игри. Този визуален и изключително динамичен свят, който ги увлича, намалява способността им да четат внимателно и да разбират писан текст. Оттук следват и ниските нива на функционална грамотност при учениците у нас, за които алармират изследванията PISA.

Съсредоточавайки се в съдържанието на книгата, човек успява да „изключи“ околния свят и да присъства тук и сега – да бъде mindful. Затова в BRITANICA се стремим да запалим у учениците ни любов към четенето, с което да ги направим все по-осъзнати за нещата, които правят, и да могат да прилагат това качество във всяко свое действие.

Срещаме се с една наистина запалена читателка, която свободно чете на английски и за нея това е едно от най-любимите занимания. Това е 13-годишната Добромира Петкова от София, която учи в BRITANICA, филиал Мадрид, откакто е била на 4, и посещава не само годишните курсове, но и летните ни програми и езикови лагери. Мира е дете с разностранни интереси – иска да научи японски, обича да рисува. Планира да се занимава с компютърна анимация и се включи през пролетта със свое анимирано видео на екологична тема в тазгодишната ни Олимпиада за ученици.

„Обичам четенето, защото ми помага да се откъсна от истинския свят и да си почивам. През ваканцията ми е още по-приятно да чета, защото имам много повече време. Четенето ни помага да бъдем mindful, защото, когато четем, можем да се концентрираме в това, което правим, по-лесно, без околната среда да ни разсейва“, споделя бъдещата седмокласничка. Казва, че повечето й връстници „предпочитат да играят компютърни игри или да преглеждат социалните мрежи“, но за себе си е твърдо убедена, че четенето е по-приятно: „Аз предпочитам книгите, дори пред филмите по тях, защото, когато чета, мога сама да си представям събитията и героите, и това е по-интересно, отколкото да ги виждам наготово на екрана.“ Смята, че всяко дете, което подходи с желание към книгите, „ще се убеди, че в тях може да открие много по-интересни неща, отколкото в интернет.

Важна роля за това Мира да започне да чете на английски, е изиграла учителката й в годишните нива М3 и М4 мис Цвети. Тя насърчава децата да си избират книги на адаптиран английски от библиотеката във филиала и от „Панаира на книгата“, който в BRITANICA провеждаме веднъж годишно. Преподавателката запалила момичето със завладяващи романи като The Secret Garden („Тайната градина“), Call of the Wild („Дивото зове“) и The Picture of Dorian Gray („Портретът на Дориан Грей“). Сега Мира чете с лекота и се радва, че е разширила литературния си хоризонт: „Вече мога да си избирам сред много повече заглавия, не е нужно да търся преводни или адаптирани издания, съответно изборът ми е по-голям.“ Любимите й жанрове са научната фантастика и фентъзито. Обича книгите на Тери Пратчет.

Мис Цвети казва, че не тя е основната причина Мира да е сред най-четящите й ученици, защото момичето носи в себе си любовта към книгите. Но опитът й е показал, че ролята й като преподавател е голяма: „Запалвала съм за четенето и деца, които никога не са чели книги по-рано. Ти посяваш семената у всички. Те няма да покълнат навсякъде, но някъде ще избуят и ще се роди любовта към книгите за цял живот. А когато като малки децата си изградят този навик, ще четат и като възрастни. Книгите са един нов свят и много по-смислено е да отворят книга, вместо непрестанното да гледат в екраните на телефоните си!“

Нейният подход е: „Първо да разбера какви са интересите на децата и след това да им препоръчам книжка. Когато четат по собствено желание, и ентусиазмът им е различен, и желанието им е по-голямо!“ Мис Цвети има и други мотивиращи практики: „След лятната ваканция обсъждаме заедно книгите, които са прочели. Правим си сесии на свещи и децата с удоволствие споделят какво ги е развълнувало.“ Отбелязва, че „при наличието на днешните електронни устройства учениците трудно влизат в библиотека или книжарница“, но винаги ги насърчава да четат на хартия, защото смята това за много по-приятно: „Различно е, когато си вземеш истинската книжка в леглото или пък идеш с нея на плажа. Така чувстваш, че четенето е удоволствие и почивка.“

Стремя се да науча децата възможно най-бързо да започнат да четат книги на английски, в началото това са книги с картинки и кратки изречения – казва преподавателката. - Четенето на чужд език развива речника, начина на изразяване, писането, говоренето и изключително обогатява общата култура. В BRITANICA развиваме умението за четене с разбиране – в по-ниските нива има специални книжки с въпроси – кои са героите, какво разбрах от всяка глава... Това е изключително важно, за да се научи детето не просто да чете, а как да чете!“

Мис Ивана, която през юни преподаваше на Мира в лятната програма Academic Writing 1, подчертава колко важно е четенето, за да се развие и умението за писане: „Децата, които четат книги за удоволствие, се открояват. За Мира беше много по-лесно да пише, да измисля сюжети и да съставя параграфи, защото го е виждала милион пъти в книгите. Четящият човек има много повече лексика и по-развито въображение. На учениците, които се ограничават само със задължителните книги за училище, им липсва разбиране за структурата на текста и способностите им за изразяване не са така богати.“

Семейството на Мира също има важна роля за изграждането на привързаността й към книгите. Родителите й са страстни читатели. Тримата обичат да четат една и съща книга, след което да разсъждават заедно върху нея.

Мис Цвети изигра важна роля, за да направи Мира прехода от четенето на български към английски – споделя майката на момичето – Паулина Андреева. - Поощряваше я, препоръчваше й книги, които предизвикваха сериозни размисли у нея. В BRITANICA преподавателите умеят да придадат значимост на постиженията на децата. Това е най-важното за мен като родител. Специално за Мира това е страхотна мотивация да се трудни и да постига още по-големи успехи.”

„Качеството mindfulness е необходимо на днешните деца, защото те са атакувани от страшно много стимули и им е много трудно да останат съсредоточени върху нещо. Мисля, че четенето е добро средство да се развие способността им да бъдат по-концентрирани”, разсъждава госпожа Андреева.

Очакваме с нетърпение нашите ученици през есента, за да ни разкажат за всички прекрасни приключения и пътешествия, на които са ги отвели книгите през лятната ваканция. А ако томчетата са били на английски, сме убедени, че крачките напред в овладяването на езика, които ни предстои да правим заедно, ще бъдат още по-приятни и лесни!

 

ПОДОБНИ

Развиваме качествата на 21. век: Лидерство

Развиваме у нашите деца качествата, които формират комплексното умение да бъдеш лидер. Срещаме ви с Виктор Ангелов, лидер на BRITANICA Leadership Camp, ръководи и вдъхновява своя група от тийнейджъри.

Развиваме качествата на 21-ви век: Problem Solving

Предизвикателствата на 21-ви век изискват всеки от нас да може да се справя с разрешаването на многообразни проблеми,

„Образователен център Британика” ООД успешно защити проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”. В проекта  BG16RFOP002-1.001-0153-C01 „Внедряване на иновативна уеб базирана система за обучение по английски език” са включени дейности по разработване на специализиран софтуер и придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативната услуга.
Потребители на иновативната система са всички, които желаят да изучават английски език в България и чужбина. Иновативната разработка е собствена за дружеството и има потенциала да революционизира всеки аспект от езиковото образование и обучение. Общата стойност на проекта е  453 737, 50 лева, от които 332 453,47 лева финансова подкрепа от Европейския съюз и 58 668, 26 лева Национално съфинансиране.