"Избери професия, която ще обичаш цял живот!"

Запознаваме ви отблизо с Антим и майка му Екатерина. Той е на 16 години, ученик в професионалната гимназия по електроника и курсист в групата на мис Мери в BRITANICA. A интересите му? Те са далеч от електронните технологии и компютърните системи. Неговата майка - д-р Екатерина Нунова, е професионалист в сферата на ветеринарната медицина. Ще ви разкажем как Антим взе много важно решение за своето бъдеще – да бъде ветеринар, и какво го накара да се насочи към това.

Неотдавна ви представихме Career Workshops, които организираме в BRITANICA, за да помогнем на нашите ученици в тийнейджърска възраст навременно да се ориентират към своята бъдеща кариера. Уъркшопите се състоят от 5 основни модула, чиято цел е да запознае учениците със спецификите на отделните видове отрасли и професии, да ги насочи с правилните съвети и стъпки за бъдещото им академично и кариерно реализиране, да развие у тях правилните знания, умения и мотивация. Или както преподавателката на Антим - мис Мери, описва модулите с две думи - “насочващи и информативни”.

Както всеки тийнейджър, така и Антим до скоро постоянно е сменял решенията си относно това с какво да се занимава в бъдеще. Майка му споделя, че след като е завършил 7-и клас, е бил приет в училище, което се занимава с компютри, но „като всяко дете на неговите години и той непрекъснато сменяше решенията си относно бъдещото му кариерно развитие. На този етап, благодарение на кариерните модули в BRITANICA, вече има ясната идея какво иска да работи.”, допълва майката на Антим.

С кариерните уъркшопи не само даваме на децата въпросите, които да си зададат, за да достигнат до решението за бъдещата им професия, но и им показваме последователно стъпките, които ще доведат до осъществяване на това тяхно желание. Антим вече е наясно не просто с факта, че иска да бъде ветеринарен лекар, но и е амбициран да учи тази специалност в Германия. По време на модулите, той получи ценна информация каква подготовка ще му е нужна, за да следва в чужбина, кои са най-подходящите за него университети, какви документи и сертификати ще са му необходими, за да бъде успешен кандидат-студент.

The Holland Test, например, е много важна част от модулите, тъй като дава на тийнейджърите различни опорни точки, чрез които да оценят своите силни и слаби страни. По този начин те придобиват реална представа върху какво трябва да се фокусират, за да постигнат целите си. Мис Мери добавя: “При моите ученици Holland Code за всеки един от тях показа, че личностните им  характеристики изцяло отговарят на изискванията за предпочитаната професия. Е, очевидно са направили правилният избор.“ Антим пък каза за себе си: „С Holland Test-а осъзнах, че в действителност съм много приятен човек и гледам да обръщам внимание повече на другите, отколкото на себе си.” Е, какво по-хубаво от това да попаднете на приятен ветеринар, който с любов да се погрижи за вашия домашен любимец?

Въпреки че кариерните модули се извършват като част от образователната програма на BRITANICA, те не са насочени единствено към тийнейджърите. Напротив! Много от активностите в Career Workshops включват и родителите. Така заедно - деца и родители, могат да изследват кариерните избори на всички членове от семейството и след това да създадат родословно дърво с професии. Имайки предвид обратната връзка, която близките им дават за своята кариера, децата още по-ясно разбират своите собствени желания. Майката на Антим сподели как тя му е разказвала за професията си, но синът й абсолютно самостоятелно е взел решението за това да стане ветеринар, благодарение на кариерните модули в BRITANICA: “Моята задача беше само да го запозная с някои от спецификите на нашата професия - той на практика видя, че се изисква много отдаденост, отговорност и любов, разбира се.” Тя добави: “Наистина смятам, че кариерните модули в BRITANICA са полезни за децата в тази възраст, защото въпреки огромното количество от информация, с което разполагат, всъщност имат доста изкривени представи за самите професии. Например, за да си успешен ветеринарен лекар е необходимо да си много упорит, любознателен, последователен и хладнокръвен в кризисни ситуации. И кариерните модули помогнаха на Антим не само да доразвие тези качества, но и да ги определи като такива. Така той сам успя да осъзнае, че ги притежава и ще са му полезни в начинанията си като ветеринарен лекар.”, коментира майката на тийнейджъра.

Мис Мери обобщи, че кариерните модули са истински мотивиращи за всички нейни ученици от ниво Н4 в BRITANICA: “Втурнаха се да правят проучвания относно различните кариерни клъстъри и професии. Благодарение на модулите те се научиха не само как да търсят  информация, но и да я изследват, да бъдат критични и да извличат най-ценното от нея.” Освен индивидуална работа по време на модулите учениците имат и екипни проекти, където се учат на колаборация, изслушване, уважение. “По този начин, те се справят със задачите си по-ефективно, подкрепят се, дават си съвети, дори и конструктивна критика.”, сподели мис Мери.

И накрая, пожелаваме успех на тийнейджърите в избраните от тях професии! А ако случайно сменят решението си и изберат друго за свое призвание, ние ще бъдем до тях и ще им дадем правилните насоки, с които да сбъднат мечтите си! И както майката на Антим посъветва сина си, това казваме и ние в BRITANICA на всеки наш ученик: „Избери професия, която ще обичаш цял живот!“